În anii `60, principala aplicație a panourilor solare se referea la integrarea acestora în sateliți. Mai exact, panourile erau folosite pe stația spațială internațională pentru a alimenta sateliții de pe orbita pământului și sondele ce studiază sistemul nostru solar.
Treptat, panourile au devenit o soluție și pentru aplicațiile casnice sau industriale de pe glob, pe fondul diminuării prețului modulelor solare. Aceste panouri au început să fie utilizate încă din anii `70, în zone unde conexiunea la rețeaua electrică era costisitoare.
În 1976, prețul unui panou solar, adaptat la rata inflației, era de 106 USD per watt, iar capacitatea globală instalată de energie solară fotovoltaică a fost de doar 0,3 megawați.
Evoluția tehnologiei solare de atunci și până acum este incredibil de mare: în timp ce capacitatea de instalare a panourilor fotovoltaice a crescut, prețul modulelor solare a scăzut exponențial.
Subvențiile guvernamentale au dus la dezvoltarea panourilor solare
Instalarea a tot mai multe panouri solare în țările dezvoltate, cum ar fi SUA, a fost posibilă prin subvenții guvernamentale oferite populației care alegea să folosească energie regenerabilă. Probabil cel mai pozitiv efect al acestor politici este că și ele au redus prețul acestor noi tehnologii de-a lungul timpului. Plata în avans pentru panourile solare, care aveau un preț ridicat, a dus la ieftinirea acestora.
Timp de mai bine de patru decenii, fiecare dublare a capacității globale cumulate a fost asociată cu aceeași scădere relativă a prețurilor. De asemenea, progresul tehnologic a permis scăderea continuă a prețurilor panourilor solare, diminuare care acoperă întregul proces de producție al panourilor solare:
- tot mai multe fabrici mai mari și mai eficiente au ajuns să producă panouri;
- eforturile de cercetare și dezvoltare au crescut;
- s-a obținut un randament crescut al panourilor;
- exploatarea și prelucrarea materiilor prime s-au amplificat și au devenit mai ieftine;
- panourile au devenit mai durabile.
Cât de eficiente sunt astăzi panourile solare?
Pentru a determina eficiența panourilor solare, denumită uneori eficiența conversiei fotovoltaice, măsurăm cât de multă energie din lumina soarelui este transformată în electricitate. Cu cât un astfel de panou este mai eficient, cu atât factura energie electrica va fi mai mică.
Panoul solar mediu comercial transformă 17-20% din lumina solară în electricitate. Chiar dacă procentul de 20% ar putea să nu pară prea mult, este suficient pentru a menține o locuință medie alimentată pe tot parcursul zilei. Chiar și cei mai buni semiconductori captează doar o fracțiune din lumina care îi atinge.
O mare parte din lumina care ajunge pe panourile solare este reflectată înapoi, trece prin panou sau este transformată în căldură în loc de electricitate. De aceea, panourile solare rezidențiale pe care le vezi deseori par să fie de culoare albastru închis sau negru. Aceste învelișuri „anti-reflex” asigură absorbția unei cantități mai mare de lumină solară pentru a maximiza eficiența.