Sanatatea bucala se mentine prin crearea unor obiceiuri sanatoase inca de la varste fragede. Desi dintii de lapte ai copiilor sunt temporari, controlul si prevenirea cariilor sunt esentiale pentru igiena bucala a micutilor.
Pe langa periuta de dinti, pasta de dinti si ata dentara, apa de gura pentru copii este la fel de importanta pentru ingrijirea dintilor copiilor. Solutie care completeaza igiena bucala, apa de gura pentru copii este adesea o preocupare comuna a parintilor si a medicilor stomatologi.
Pentru ca se vand fara prescriptie medicala, multi dintre parinti se intreaba daca aceste ape de gura chiar sunt necesare. In continuare, vom prezenta care sunt beneficiile apei de gura pentru copii, dar si cum trebuie folosita aceasta.
De ce este importanta folosirea apei de gura?
Produs ce poate fi gasit in diferite ambalaje, cu imagini si personaje atractive, sau cu arome placute de fructe, apa de gura pentru copii previne aparitia cariilor si asigura controlul bacteriilor. Pe langa faptul ca lasa si o senzatie de respiratie proaspata, aceasta intareste smaltul dintilor daca printre ingredientele principale se afla fluorul. Prezenta fluorului protejeaza smaltul si favorizeaza procesul de remineralizare in cazul cariilor incipiente.
Un alt ingredient important este pantenolul, cunoscut si sub denumirea de provitamina B5. Acesta ajuta la protejarea gingiilor si previne inflamarea si sangerarea acestora. In cazul copiilor cu aparat dentar, apa de gura este utila, intrucat ajuta la indepartarea resturilor alimentare, patrunzand chiar si in zonele mai greu accesibile.
Cand si cum trebuie folosita apa de gura pentru copii?
Desi exista medici stomatologi care recomanda folosirea apei de gura dupa varsta de sase ani, exista formule imbogatite cu fluor care consolideaza smaltul dintilor si sunt recomandate copiilor cu varsta peste trei ani.
Cele mai citite articole
Indiferent de varsta, parintii trebuie sa se asigure ca copilul intelege ca apa de gura nu trebuie inghitita si ca este capabil sa o scuipe. Cand copilul incepe sa utilizeze apa de gura, este important ca parintii sa urmareasca intregul proces. Exista riscul ca copilul sa inghita mici cantitati de apa de gura. Ingerata frecvent, poate provoca fluoroza, din cauza fluorului existent in formula apei de gura. Exersarea prin clatirea cu apa poate preveni acest risc.
Chiar daca exista pe piata o multitudine de branduri si modele, cu arome si culori diferite, apa de gura trebuie folosita, de regula, la recomandarea medicului stomatolog, indiferent de varsta, fie ca e vorba de copil sau adolescent.
Atunci cand alegi apa de gura, este important sa te asiguri ca nu contine alcool, deoarece provoaca uscarea mucoasei gurii. Utilizarea apei de gura nu inlocuieste periajul dentar, ea se foloseste in urmatoarele situatii specifice:
- In cazul copiilor cu predispozitie ridicata la aparitia cariilor dentare sau boli gingivale;
- Cand exista dificultati in efectuarea corecta a periajului dentar;
- In perioade postoperatorii;
- Folosirea apei de gura inainte de periaj are rolul de a pata dintii copilului, astfel incat acesta sa vada placa bacteriana si sa efectueze periajul corespunzator indepartarii acesteia.
Cea mai intalnita si comuna apa de gura este cea care se foloseste dupa periaj. Tipul de clatire cu apa de gura difera in functie de nevoile fiecarui copil. Exista formule cu concentratii de fluorura de sodiu de 0,05%, care sunt recomandate pentru utilizare zilnica, sau formule cu concentratii de 0,2%, pentru utilizare saptamanala, pentru controlul si prevenirea cariilor.
Daca scopul este de a controla acumularea placii bacteriene, formulele de apa de gura care au in componenta clorhexidina sunt cele mai indicate. Cu toate acestea, indiferent de tipul de formula, este important ca aceasta sa nu contina alcool. Dupa clatirea cu apa de gura, se recomanda sa nu se consume alimente sau lichide timp de cel putin 30 de minute, pentru ca produsul sa actioneze corespunzator.
Medicul stomatolog pediatru este cel care poate recomanda ce tip de apa de gura este potrivit pentru fiecare copil. Tot el decide daca apa de gura este necesara si daca trebuie introdusa in rutina de ingrijire orala a copilului. Adoptarea si practicarea unor obiceiuri de ingrijire a sanatatii bucale de la o varsta frageda sunt esentiale pentru prevenirea cariilor. Utilizarea apei de gura, recomandate de medicul dentist, va completa eficient rutina de ingrijire a sanatatii bucale.
Sursa foto: Shutterstock.com