- Fibrele alimentare pe care le obținem din fructe, legume, leguminoase și cereale integrale nu au doar rolul de a ne ajuta să evităm constipația și să avem o digestie ușoară. Unele fibre, cum ar fi psyllium, pot oferi, de asemenea, beneficii importante pentru sănătate.
Principalele beneficii ale fibrelor
Sănătatea intestinului. Pe lângă faptul că normalizează funcționarea intestinului prin înmulțirea scaunelor și prevenirea atât a constipației, cât și diareei, consumul de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de diverticulită (inflamația intestinului), hemoroizi, calculi biliari, pietre la rinichi și poate oferi o oarecare ameliorare pentru sindromul intestinului iritabil. Unele studii au indicat, de asemenea, că o dietă bogată în fibre poate ajuta la scăderea acidului gastric și la reducerea riscului de tulburare de reflux gastroesofagian și ulcere.Diabet. O dietă bogată în fibre, în special fibre insolubile din cereale, vă poate reduce riscul de diabet de tip 2. Dacă aveți deja diabet, consumul de fibre solubile poate încetini absorbția zahărului și vă poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge.Cancer. Există unele cercetări care arată că o dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea cancerului colorectal, deși dovezile nu sunt încă concludente. Dietele bogate în alimente bogate în fibre sunt, de asemenea, legate de un risc mai scăzut pentru alte cancere comune ale sistemului digestiv, inclusiv la stomac, gură și faringe.Sănătatea pielii. Consumul de fibre, în special coaja de psyllium (un tip de sămânță de plante), poate elimina toxinele din organism, îmbunătățind sănătatea și aspectul pielii.Sănătatea inimii. Fibrele, în special fibrele solubile, sunt un element important al oricărei diete sănătoase pentru inimă. O dietă bogată în fibre poate îmbunătăți nivelul de colesterol prin scăderea colesterolului LDL (rău). Un aport ridicat de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de sindrom metabolic, un grup de factori de risc legați de bolile coronariene, diabet și accident vascular cerebral. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației, la îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL (bun) și la eliminarea excesului de grăsime în jurul abdomenului.Tipuri de fibre
Există două tipuri de fibre:- Fibrele solubile – se găsesc în pulpa celulelor vegetale, iar printre cele mai bogate alimente în fibre solubile amintim: secară, ovăz, banane, mere, cartofi, semințe de in, mazăre, fasole, soia.
- Fibrele insolubile – se găsesc în membrana celulelor vegetale, iar printre cele mai bogate alimente în fibre insolubile amintim: porumb, orez, conopidă, cereale integrale, sfeclă, varză, nuci și semințe.