Foarte mulţi pasionaţi de jocuri şi de adrenalină caută răspunsuri la întrebările pe care le au legate de acest joc de airsoft înainte de a păşi, fizic sau virtual, într-un magazin airsoft in Bucuresti pentru a achiziţiona o armă airsoft şi echipamente de protecţie adecvate. Deşi armele airsoft sunt încadrate în categoria armelor neletale, acestea nu sunt jucării. Sunt destul de greu de diferenţiat de armele reale, sunt periculoase în mâinile persoanelor neexperimentate şi nu se folosesc decât în spaţii special amenajate.
Legile care fac referire la airsoft
Cele mai importante legi din România care fac referire la jocul airsoft sunt Legea Nr.117 din 15.06.2011, Legea nr. 196/2019 și Legea nr. 295/2004, care fac referire la regimul armelor şi muniţiilor, cu completările şi modificările de rigoare.
Armele airsoft fac parte din categoria E, care, conform legii sunt descrise astfel: “arme ce pot fi deținute și, după caz, purtate și folosite de către persoanele fizice și juridice, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare, în condițiile prevăzute de prezenta lege.”.
Tot conform legii, armele airsoft se încadrează în categoria armelor neletale, conform articolului 2 ce spune “arme şi muniţii neletale –armele și munițiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement, confecționate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor”.
Ce destinaţie au armele airsoft şi cine le poate folosi?
Armele airsoft sunt, conform legii, articolului 6 (1) şi 6 (2), “arme și dispozitive neletale, construite pe principii asemănătoare armelor care nu folosesc muniții, ce aruncă proiectile nemetalice și sunt destinate a fi folosite atât în scop recreativ, cât și în cadrul competițiilor sportive; sunt incluse în această categorie și arcurile”.
De asemenea, se pune accent şi pe replicile de arme airsoft, descrise prin lege ca fiind “replici după arme și dispozitive militare reale, la scara 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniții, ce aruncă proiectile nemetalice”.
La întrebarea cine poate deţine, cine poate cumpăra şi folosi arme de airsoft, răspunsul este clar, dat tot prin lege, conform articolului 58 alin. 10: “a curate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.” Legislaţia nu face referire la o vârstă minimă de la care un individ poate juca airsoft, dar magazinele de specialitate care vând astfel de produse au obligaţia de a verifica dacă vârsta cumpărătorilor este de cel puţin 18 ani.
Cum se păstrează şi cum se folosesc armele airsoft?
Armele airsoft din categoriile D şi E se păstrează conform indicaţiilor legii şi măsurilor necesare pentru a nu permite accesul persoanelor neautorizate şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.
Armele neletale de tip airsoft se pot folosi în poligoanele autorizate şi în spaţii delimitate ce nu sunt accesibile publicului său în spaţiile amenajate sau semnalizate, astfel încât să nu pună în pericol viaţa persoanelor.
Se interzice folosirea acestor arme în spaţii publice. Armele airsoft se transporta de la domiciliu sau reşedinţa la locul unde se desfăşoară activităţile airsoft numai în husa, bagaj sau ambalaj şi dacă nu sunt încărcate cu muniţie.