Când vine vorba de cei mici și cadourile pentru ei, variantele sunt nenumărate pentru că și preferințele lor se schimbă rapid. Fiecare copil are propriile gusturi, chiar de la cele mai fragede vârste, iar jucăriile, dulciurile și hainele sunt adesea idei la îndemâna adulților.
Totuși, dacă vorbim despre acordarea unui interes suplimentar, trebuie să ținem cont atât de preferințele și necesitățile celui mic, cât și de restricțiile și chiar latura simbolică pe care darurile o au. Cei mici cu siguranță se vor bucura, iar adulții vor aprecia un cadou bine gândit. Iată mai jos un scurt ghid al lucrurilor pe care să le ai în vedere atunci când cumperi cadouri pentru copii, în funcție de diferite categorii.
Accesorii prețioase
Încă din cele mai vechi timpuri, nașii obișnuiau să ofere micuțului proaspăt botezat daruri de valoare, inclusiv bijuterii. Acest obicei se menține și s-a extins, astfel că și alte persoane pot oferi cercei copii, lănțișoare sau brățări drept cadou potrivit pentru ocazii speciale.
În general, cerceii pentru fetițe sunt cu modele extrem de fine, în culori vii. Evident că acest accesoriu este potrivit dacă părinții au decis ca cea mică să poarte cercei. Dacă nu, poți alege o brățară sau un lănțișor, care se pot inclusiv grava și sunt accesorii potrivite și pentru un băiețel.
Hăinuțe
Odiseea hainelor nu se încheie decât după ce se termină efectiv perioada de creștere a copiilor. Tocmai din acest motiv, dacă vrei să faci o surpriză cumpărând haine, asigură-te că iei mărimea potrivită sau eventual o mărime mai mare, pentru ca hainele să fie cu adevărat folositoare. Ar trebui să ții cont de anotimp și să alegi materiale de calitate, potrivite pentru pielea mai sensibilă a celui mic. Dacă îi cunoști culoarea preferată, cu siguranță ar trebui să incluzi și haine în nuanțe apropiate.
Cele mai citite articole
Diferențierea la nivel de culori pentru fetițe și băieței nu mai este de actualitate, astfel că albastrul sau roșul sunt potrivite la ambele genuri. Și mai importantă este utilitatea propriu-zisă și ușurința cu care hăinuța poate fi îmbrăcată și curățată. Uneori capsele sau un fermoar, la care se adaugă un material rezistent contează mult când cei mici nu prea au răbdare pentru a fi îmbrăcați și nici atenția de a nu se murdări. Aceleași principii se aplică și în ceea ce privește încălțămintea.
Jucării
De cele mai multe ori jucăriile stau într-un colț, parțial uitate, deoarece copiii au tendința să se plictisească destul de repede. Totuși, aproape nimeni nu poate rezista tendinței de a cumpăra jucării pentru cei mici. Acestea trebuie să fie potrivite vârstei (fără piese mici, ce pot fi înghițite până pe la 3 ani), din materiale prietenoase cu mediul și cât mai atractive vizual și auditiv.
Desigur, nu te aștepta ca cel mic să se joace mai mult de câteva minute, chiar dacă abia a primit jucăria. Va reveni la ea la momentul potrivit și o va asocia cu alte jucării pe care le are. Important este să te implici și tu în joacă, măcar puțin. Învață copilul cum funcționează jucăria și ce poate face cu ea.
Accesorii educative
De la cele mai fragede vârste, cei mici sunt familiarizați cu mediul înconjurător prin accesorii senzoriale care să le stârnească imaginația. Urmează cărțile cu poze mari și colorate, din care învață animalele, plantele sau obiectele înconjurătoare (uneori astfel de cărți au și sunete sau lumini).
Pentru copiii mai mici sunt potrivite tăblițele magnetice pentru învățarea mai ușoară a literelor sau cifrelor. Puzzle-urile care antrenează atenția și răbdarea sau board game-urile (pentru copii mai mari și adolescenți) pot fi folosite la potențialul maxim în familie, când toată lumea se poate implica în joc.
Cadourile inspirate și alese cu atenție pentru cei mici vor fi cu siguranță apreciate. Fie că le iei dintr-un magazin fizic, fie că le achiziționezi online, asigură-te că citești specificațiile înainte de a face cumpărături. Alegerea poate fi complicată, așa că poți cere inclusiv ajutorul părinților. Tot cu ei poți discuta despre unele criterii de siguranță, pentru ca un cadou simpatic să nu se transforme într-o bătaie de cap. Nu uita că pentru cel mic intenția este cea mai importantă și nu este neapărat necesar să investești mulți bani pentru o bucurie de zile mari.
Sursa Foto: Pixabay