Un zâmbet frumos și sănătos constituie rezultatul unui periaj corect, efectuat zilnic, și al integrării produselor complementare de îngrijire a gingiilor în ritualul de dimineață sau seară. Pentru că responsabilitatea menținerii unei igiene dentare corecte începe de la vârste fragede, părinților le revine sarcina de a găsi noi metode ingenioase și creative pentru a stârni interesul prichindeilor.
Chiar de la apariția primilor dinți de lapte, părinții le pot arăta celor mici primele mișcări ale executării unui periaj corect. Întrucât placa bacteriană acumulată din pricina igienei precare duce la apariția prematură a cariilor, am selectat câteva sfaturi importante, dedicate în egală măsură copiilor și adulților.
Baza obiceiurilor sănătoase începe prin spălatul dinților
Fiecare etapă de evoluție a copilului trebuie tratată cu importanță de către părinți, iar crearea unei rutine de îngrijire a danturii nu face rabat în acest caz. Astfel, de la apariția primului dinte de lapte până la atingerea vârstei de aproximativ trei ani, medicii dentiști recomandă un periaj executat de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o periuta de dinti pentru copii specială, precum și o cantitate redusă de pastă de dinți cu fluor.
Supravegherea constantă a celor mici este un pas important în respectarea rutinei, ceea ce înseamnă că, între vârsta de cinci și opt ani, cei mici pot învăța mișcările corecte ale periajului, proces care durează cel puțin două minute.
În ceea ce privește corectitudinea tehnicii de spălare a danturii, înclină periuța cu peri moi la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei și realizează mișcări blânde, dinspre gingie către exteriorul dinților. Urmează periajul suprafețelor exterioare, interioare și ocluzale ale dinților, cu mișcări înainte-înapoi. Spălarea se încheie prin periajul limbii.
Folosește ața dentară
Când este momentul oportun ca cel mic să folosească ața dentară? Întrucât ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene acumulate în zonele interdentare, unde periuța nu poate ajunge, ața dentară se poate folosi de către prichindei din momentul în care există cel puțin doi dinți alăturați. Chiar dacă medicul dentist recomandă includerea zilnică a aței dentare în rutina de îngrijire, la început, micii pacienți pot folosi ața dentară de trei ori pe săptămână.
Deoarece puterea exemplului personal cântărește enorm în ochii celui mic, arată-i modul corect de folosire a aței dentare și răspunde-i la fiecare întrebare, cu tact și răbdare. La început, poate simți un anumit disconfort în zona gingiei, însă senzația inconfortabilă va dispărea în câteva săptămâni de folosire constantă. Mai mult, transformă spălatul pe dinți într-un joc amuzant, în care fiecare participant câștigă, la final, un zâmbet sănătos.
Adoptă o alimentație sănătoasă
În strânsă legătură cu igiena dentară, alimentația sănătoasă contribuie în mare măsură la prevenirea cariilor. Mesele echilibrate, bogate în vitamine, nutrienți, minerale și proteine vor menține nivelul de aciditate scăzut în cavitatea bucală. În ceea ce privește alimentele recomandate, mai ales în cazul copiilor, merele ajută la eliminarea respirației urât mirositoare, morcovii beneficiază de un conținut bogat în fibre, ce stimulează producția de salivă și combate apariția gingivitei, spanacul și broccoli sunt bogate în fibre, în timp ce peștele contribuie la întărirea smalțului.
De asemenea, vizitele regulate la medicul dentist îl vor ajuta pe cel mic să-și păstreze un zâmbet sănătos și strălucitor. Controlul efectuat la cel puțin șase luni va ține la distanță apariția cariilor sau a diferitelor afecțiuni ale gingiei.
Sursă foto: Shutterstock