Pentru mulți, obiceiul de a bea o cafea este ritualul preferat de dimineață. Pregătirea unei cafele grozave pare ușoară, dar, să recunoaștem, uneori cafeaua pe care o bem la restaurant este mai gustoasă decât cea pe care o facem acasă. Vestea bună este că, spre deosebire de alte eforturi culinare, prepararea unei cafele bune ține mai mult de tehnică decât de ustensilele pe care le folosești. Poți savura o ceașcă de cafea delicioasă și acasă dacă eviți aceste greșeli comune de preparare.
Temperatura incorectă de preparare
Multe aparate de preparare a cafelei prin picurare nu ajung niciodată la temperatura ideală. Pentru o cafea perfectă temperatura apei ar trebui să ajungă la 90 -95 grade °C. Astfel se extrage cea mai mare parte a aromei din boabe.
Utilizarea boabelor care au fost măcinate cu mult timp în urmă
Cumpărarea cafelei măcinate în prealabil este adesea o greșeală. În momentul în care boabele de cafea sunt măcinate, acestea încep să își elibereze aromele. Cu cât aștepți mai mult timp pentru a prepara cafeaua, cu atât mai mult se va diminua aroma. De aceea, este indicat să cumperi boabe întregi și să le macini acasă, chiar înainte de prepararea cafelei.
Amânarea curățării aparatului de cafea
Ca orice alt obiect din bucătărie, aparatul de cafea trebuie curățat în mod regulat. Dacă utilizezi un filtru de cafea spală carafa, coșul filtrului și capacele în apă cu săpun după fiecare utilizare. Dacă utilizezi un espressor automat, curățarea componentelor poate fi realizată după un anumit număr de cafele preparate. Cele mai multe componente sunt compatibile cu masina de spalat vase, așa că procesul de curățare poate fi simplificat. De asemenea, nu uita să decalcifiezi periodic aparatul, conform recomandărilor producătorului.
Dacă ești doar un băutor ocazional de cafea, asigură-te că îndepărtezi zațul folosit imediat după ce ai preparat cafeaua. Dacă acesta rămâne în filtru câteva zile, poate mucegăi și va trebui să cureți bine aparatul înainte de a-l folosi din nou.
Servirea cafelei din recipientele nepotrivite
Acele cești delicate din porțelan pe care le utilizezi la mesele festive se vor răci rapid după ce torni cafeaua în ele. Astfel, după numai câteva minute vei servi cafeaua la temperatura camerei.
În schimb, o ceașcă cu pereți groși va menține cafeaua aburindă pentru mai mult timp. Așadar, alege un set de căni simple, albe, precum cele de la restaurant, pentru a te bucura de o cafea caldă cât timp îți planifici programul zilei.
Folosirea boabelor de cafea vechi
Cele mai citite articole
Aici intrăm deja pe teritoriul băutorilor profesioniști de cafea. În mod ideal, vei dori să folosești boabe care au fost prăjite cu cel mult trei săptămâni în urmă. Cel mai simplu mod de a te asigura de acest lucru este să cunoști data de prăjire. Magazinele care vând cafea vor eticheta adesea pungile cu această informație.
De asemenea, este important să depozitezi boabele de cafea într-un loc ferit de umezeală. Alege un borcan cu închidere etanșă sau clești din plastic ori metal pentru a resiliga ambalajul original, dacă acesta este confecționat dintr-un material de calitate.
Adăugarea sortimentelor nepotrivite de zahăr și lapte
Modul în care o persoană își savurează cafeaua este o chestiune de alegere personală, dar recomandările specialiștilor sunt de a încerca să te bucuri cât mai mult de aroma cafelei și să nu adaugi prea mult zahăr sau lapte. Însă, dacă îți place gustul dulce al cafelei asigură-te că adaugi produse de calitate în ceașca ta.
Multe cafenele folosesc pliculețe de zahăr brut, cunoscut și sub numele de zahăr turbinado. Acest îndulcitor are un gust mai bun decât zahărul alb. În ceea ce privește laptele, este indicat să adaugi lapte integral. Laptele degresat poate dilua cafeaua.
Utilizarea unei proporții greșite de cafea și apă
Dacă ai gustat vreodată o ceașcă de cafea și te-ai gândit că e foarte slabă, atunci este probabil ca aceasta să fi fost preparată cu prea multă apă sau prea puțină cafea. Pentru ca proporțiile să funcționeze, convenția este să începi cu două lingurițe pline de cafea per ceașcă și apoi să modifici preparatele viitoare, dacă este nevoie.
Utilizarea apei de calitate inferioară
Este tentant să folosești apa direct de la robinet pentru că este cel mai comod, însă impuritățile și clorul vor afecta gustul cafelei. Vei simți o diferență atunci când vei încerca apa filtrată sau apa de izvor îmbuteliată, pentru că va îmbogăți simțitor aroma cafelei.
Așadar, ținând cont de câteva recomandări de bază te poți bucura de o cafea savuroasă pregătită la tine în bucătărie.
Sursa foto: shutterstock.com