Irigarea in lumea agricola: care sunt provocarile?

Cand vine vorba de irigare, agricultura este primul domeniu care iti vine in minte. Intr-adevar, productivitatea terenului depinde in mod incontestabil de disponibilitatea apei (precum si de cunoasterea nevoilor precise ale fermierului). Irigarea agricola este o tehnica artificiala folosita pentru a creste randamentele, dar si pentru a compensa lipsa apei de ploaie. In acest sens, se apeleaza la sisteme de irigatii agricole.

Ce este irigarea agricola?

Irigarea agricola este o tehnica care consta in furnizarea artificiala a cantitatii necesare de apa de care un teren agricol va avea nevoie pentru a asigura productia si buna dezvoltare.

Astfel, daca apa de ploaie nu este suficienta, aceasta alternativa este singura solutie. 

Care sunt diferitele tehnici si materiale de irigare?

Pentru ca irigarea sa fie eficienta, este necesara o anumita cantitate de apa. In cele mai multe cazuri, irigarea este cuplata si cu furnizarea de inputuri chimice (inclusiv ingrasaminte). Implementarea lui necesita, de altfel, tehnici foarte precise, care depind de sol, de elementele cultivate, de suprafata precum si de cantitatea de apa care trebuie adusa.

Scurgere la suprafata

Irigarea cu debit de suprafata sau pur si simplu irigarea de suprafata este o tehnica care utilizeaza gravitatia disponibila intr-o retea de canale si rigole. Udarea, strict vorbind, se face prin scurgere, prin scufundare, cu tun de apa sau prin intermediul unei infiltratii la nivelul subsolurilor cele mai apropiate de campul pe care se doreste irigarea.

Micro irigare

Cunoscuta si sub denumirea de irigare localizata, microirigarea se face prin picurare. Parcela de irigat este apoi incrucisata la suprafata de o retea de conducte mici care aduc apa cat mai aproape de planta. Este un sistem de economisire a apei, dar greu de implementat pe culturile arabile. Vei gasi asadar mai multe irigatii agricole in fermele de legume sau in mediul rural.

Tamburul

Tamburul asigura udarea parcelelor in fasii succesive, in culturi de camp sau in gradinarit. Mulinetele se deplaseaza in general prin cuplare la un tractor agricol, tractorul putand fi decuplat in timpul udarii: necesita multa manipulare.

Pivotul

Pivotul de irigare se distinge de alte dispozitive printr-o operatie circulara sau sectoriala. In utilizare completa, materialul efectueaza o intoarcere completa sau un semicerc (in functie de necesitate si instalare). Pivotul de irigare face posibil sa se lucreze pe suprafete foarte mari, datorita usurintei de utilizare si de punere in aplicare.

Alegerea lui trebuie facuta cu meticulozitate si cu ajutorul unui profesionist.

Acoperire completa

Este un sistem de irigare de suprafata care este deosebit de eficient si usor de utilizat. Prin irigarea prin aspersie fixa, apa este proiectata in aer si cade incet inapoi pe pamant, formand un cerc in jurul aspersorului. Bratele si bastoanele sunt la locul lor pe tot parcursul sezonului de irigare: liniile functioneaza alternativ, controlate de supape la capatul fiecarui brat.