10 cei mai renumiți bucătari români

Dacă în urmă cu vreo 20 de ani imaginea unui bucătar era asociată, în România, cu o persoană care își câștiga banii stând ore în șir în picioare și mestecând în oale imense aburinde, astăzi lucrurile s-au schimbat enorm. Show-urile culinare au fost adoptate și de televiziunile românești, iar dintr-odată toți bucătarii se numesc „chefi”, ori „masterchefi”. Dincolo de glume, aceste emisiuni concurs au avut un asemenea succes încât românii au descoperit că gastronomia este cu adevărat o artă, iar un bucătar profesionist a început să fie privit aproape ca un actor sau solist de succes.
  • Ușor, ușor, românii și-au diversificat gusturile, începând să facă diferența între calitate și cantitate când vine vorba despre mâncăruri fine. Tot mai mulți aleg să iasă în oraș în localurile care își asociază imaginea cu bucătari celebri, ori unde chiar gătesc bucătari renumiți.
Lista chefilor români care sunt astăzi cei mai cunoscuți la noi este în general una subiectivă. Unii sunt mai puțin celebrii, dar dețin titluri internaționale de necontestat. Alții sunt mai mult un produs media, devenind renumiți după aparițiile televizate, iar alții pur și simplu excelează într-o anume bucătărie (italiană, franțuzească, fusion etc.). În fine, mai există o categorie de chefi care, deși nu sunt români, trăiesc și profesează în țara noastră de atâta timp, încât lumea deja îi înclude în „topul celor mai buni bucătari români”. Ținând cont de toate aceste criterii, ne-am propus să vă prezentăm un top 10 al celor mai renumiți bucătari români. 10. Ioan Florescu
Este considerat unul dintre cei mai buni bucătari români, cu experiență de aproape 3 decenii. Chef Ioan Florescu continuă să aducă premii în țară de la concursurile internaționale de gastronomie. Cel mai recent, o medalie de aur la Olimpiada Gastronomica din Erfurt, Germania, prima câștigată de o echipăromânească de bucătari. Ioan Florescu  este, din 2002, maestru în artă culinară. Șef bucătar la restaurantul Belvedere din Brașov, Florescu se mândrește cu titlurile de „campion al României” și campion la „Arena bucătarilor – Selgros”.
  • În 2008, a fost cel care a realizat meniul festiv oferit de Președinția României cu ocazia Summit-ul-ui NATO, iar în 2009-2010, a fost distins cu Perfecționare în „HAUTE CUISINE“ și bucătărie moleculară, în Germania.
În calitate de membru al Echipei Naționale de gastronomie a României, Florescu a obținut mai multe medalii: • Medalia de bronz – 2004 Olimpiada Gastronomică, Erfurt – Germania •Medalia de argint – 2005 Cupa Kremlinului • Medalia de argint – 2006 Expoziția de Artă Culinară Luxemburg • Medalia de aur și argint – 2007 Concursul de Artă Culinară “Internazionali D’Italia“ • Medalia de bronz – 2008 Olimpiada Gastronomică Erfurt – Germania• Medalia de argint – 2011 Global Chef Challenge • Medalia de argint – 2013 Salonul Culinar Mondial, Basel – Elveția • Medalia de argint – 2014 Olimpiada Gastronomică, Basel – Elveția • Medalia de aur – 2016 Olimpiada Gastronomică, Erfurt – Germania 9. Antonio Passarelli
A ajuns în România în 1991, plănuind să rămână aici pentru 3 luni, iar acum se împlinesc peste 30 de ani de când locuiește în țara noastră. Este unul dintre cei mai renumiți chefi străini, care au activat în România. Cunoscut publicului și datorită emisiunilor televizate la care a participat, Chef Antonio Passarelli a urmat cursurile mai multor instituții dedicate pregătirii gastronomice, precum: Istitut Etoile (Grup Boscolo), Cast Alimenti sau Alma.
  • Provine dintr-o familie de mari bucătari: bunica paterna Caterina, bucătăreasă pentru o perioada lunga la familia Arnone, nobili din Cosenza, și fratele bunicului Arnaldo, bucătarul preferat al lui Benito Mussolini în călătoriile lui Calabrese.
Chef Antonio Passarelli a lucrat cu o serie numeroasă de bucătarirenumiți, dintre care amintim pe: Gaetano Alia, Pippo Todini, Attilio Goffredo, Daniel Boulud, Silverio Chavez, Roberto Carcangiu, Luciano Tona, Giorgio Incicco, Gualtiero Marchesi. Între anii 1977-1982 Chef Antonio Passarelli a lucrat în restaurantele: Elefante Rosso Cosenza, Pozzo dei Desideri Rende, Da Lorenzo Forte dei Marmi, Quinzi & Gabrieli Roma, Dar Frate Labaro Roma, pentru ca in anul 1986 sa ajungă la restaurantul Le Cirque din New York.
  • A avut șansa să gătească pentru o serie întreagă de șefi de state, politicieni (Berlusconi, Letta, Prodi, Ion Iliescu etc.), actori și regizori  internaționali, precum: Demi Moore, F. F. Coppola, Steven Segal, precum și alte vedete. Tot Chef Antonio Passarelli a condus bucătăria Ambasadei Italiei în perioada 2007-2012, având colaborări cu diferiți ambasadori din mai multe state.
Din 1990 și pânăîn prezent, Chef Antonio Passarelli a colaborat cu mai multe restaurante, dintre care amintim: La Figa (Londra), Da Mattia (San Benedetto del Tronto), La Bice (New York), La Bettola (Timișoara), Hotel Boavista (Timișoara), Pozzo dei desideri (Timișoara), Al Duomo (Timișoara), Casino di Campione DItalia, Media Pro Buftea (Executive Chef), Yachting Club (București), Osteria Gioia (București), Trattoria Buongiorno (București), Palatul Stirbey (Buftea). 8. Henrik Sebok
Născutîn 1968 în Ungaria, unde s-a specializat în bucătărie franceză, a lucrat apoi în Canada, unde, în anii 1990, a gătit pentru mulțișefi de stat, printre care Bill Clinton și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Probabil ca înclinația lui Chef Sebok către fusion cusine vine din experiența  Canadei cosmopolite, unde se amestecă multe culturi culinare: franceză, engleză, portugheză, italiană.
  • Henrik Sebok lucrează de 30 de ani în domeniul gastronomiei, iar de peste un deceniu este Executive Chef la hotelul Howard Johnson Grand Plaza din București.
Are o experiență de 25 de ani în domeniu în Canada, SUA și România.Înainte de a veni în Romania, în 2002, Henrik Sebok a lucrat, ca Executive Chef și Executive Sous – Chef, atâtîn restaurante independente de fine dining cât și în lanțuri hoteliere sau de restaurante: Chateau Cartier Sheraton Hotel and Club de Golf in Aymler, Quebec, Canada, Il Pescatore Restaurant (Fine Dining 5Diamond) în Ottawa, Canada, The Linderhof Restaurants and Catering. La Howard Johnson Grand Plaza, a pus bazele celor două restaurante din cadrul hotelului, Avalon (bucătărie contemporan – eclectică) și Benihana (bucătărie japoneză), precum și ale conceptului de meniu de banqueting pentru centrul de Conferințe Grand Plaza Forum.
  • De-a lungul acestui parcurs profesional, Henrik Sebok s-a specializat în bucătărie continentală: fusion, franțuzească, asiatică, eclectic-contemporană, ungurească, germană, italianăși, mai nou, progressive cuisine.
7. Chef Foa
Florin Scripca, alias chef Foa, are 38 de ani și îl cunoașteți în urma apariţiilor sale în emisiunile „MasterChef”, „Flavours, 3 bucătari”, dar şi „Cine-i chefu’?”. Şi-a perfecţionat munca în restaurante celebre din lume, iar acumeste implicat într-o afacere amplă şi de succes care include 13 restaurante de prânz, 11 cafenele, o divizie de catering şi o locaţie-concept. Unul dintre cei mai apreciaţi şi renumiţi bucătari din România, chef Foa și-a făcut ucenicia la Londra, iar prima dată a lucrat într-un restaurant italian.
  • El s-a angajat chiar la compania de catering a celebrului bucătar Jamie Oliver.
Chef Foa a mai lucrat și într-un pub cu o stea Michelin și apare în cartea de prezentare a RHUBAR &BLISTERING &BAR &CATERING. Deoarece își dorea să devină unul dintre cei mai buni chefi din lume, el a ales să se pregătească tot mai bine. El a studiat în Anglia, Franța și Italia. Apoi, s-a întors în România și și-a deschis propriile restaurante.
  • A fost operator de restaurant la Biutiful, Biutiful By the Lake, Fratelli, Fratellini, Fratelli Beach & Club, Uanderful.
În România, Florin a adus în atenţia tuturor, conceputul de „street-food”, un fenomen cu tradiţie în ţările străine. Actualmente, Florin Scripcă face parte din juriul MasterChef. 6. Sorin Bontea
Sorin Bontea este un maestru bucătar extrem de apreciat și o personalitate în peisajul mediatic din România. Conduce bucătăria  restaurantului de la hotelul Radisson și este cunoscut mai ales pentru rolul său în emisiunile MasterChef, Chefi la Cuțite (emisiune culinară) și Asia Express România (reality show).
  • Chef Sorin Bontea s-a născut în București în anul 1970 și a descoperit bucătăria încă de când era un copil. Și-a început cariera de bucătar la vârsta de 16 ani și a lucrat în cele mai bune restaurante din București.
A lucrat pe vase de croazieră și în diverse restaurante din București înainte să devină vedetă.
  • Pe parcursul carierei sale, a gătit pentru vedete internaționale precum Roger Moore, Nicolas Cage și Madonna, Van Damme, pentru echipe de fotbal – Manchester, Liverpool.
A realizat un ghid cu aproape 40 de reţete special pentru persoanele diagnosticate cu gută, ghid ce urmează să ajungă în cabinetele medicilor reumatologi şi, de acolo, la pacienți. În prezent, face parte din juriul emisiunii Chefi la Cuțite, cea mai urmărită emisiune culinară în România. 5. Samuel Le Torriellec 
Stabilit de peste zece ani în România, unde s-a căsătorit, Chef Samuel Le Torriellec s-a născut într-un mic orășel Cherbourg, din Normandia, patria gastronomiei, un fel de rai al gurmanzilor. În Franța a lucrat în restaurante cu stele Michelin. A pornit ca ajutor de bucătar și când în sfârșit a ajuns chef și-a dat seama că nu e suficient de bun și s-a mai întors o perioadă ca sous-chef într-un alt restaurant, să mai învețe.
  • Chef Samuel Le Torriellec  a lucrat în Paris, într-un restaurant renumit: Le Tour d’Argint, cu 3 stele Michelin.
Este, în prezent, Head Chef-ul restaurantului L’Atelier din cadrul hotelului Epoque din București, dar si unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, în special datorită rolului de jurat din emisiunea tv Master Chef. Totodată, s-a implicatîn managementul unor restaurante elegante din România, cum ar fi: LoftBucurești, Loft Mamaia Constanța, Crama Domnească, El Capitanși Office din Predeal. 4. Nicolai Tand 
Este unul dintre chefii implicat în cele mai multe proiecte de televiziune, și unul a cărui poveste de viață poate fi subiect de film. Plecat la vârsta de 20 de ani de acasă, din Maramureș, avea să ajungă dintr-un simplu spălător de vase omul care conducea un restaurant de prestigiu din Paris.
  • Chef Nicolai Tandare în spate opt ani de muncă în ospitalitate, în țări precum Franța, Anglia sau Italia, în perioada 1994 – 2007.
În străinătate a dormit în parcări de mașini sau case părăsite, primea mâncare de la instituții care ajutau săracii și se spăla la baia comună.A încercat toate joburile posibile de la cele pe șantier la spălat de vase. În Franța a vândut la început ziare, apoi s-a angajat într-un restaurant și de aici cariera lui a început să urce. A pornit de jos, de la spălatul vaselor și a fost pe rând, piccolo, ospătar, şef de sală, manager de restaurant, director și în șase ani a ajuns director general.
  • A stat aproape 13 ani în Franța,  intrând în contact cu oameni importanți. Restaurantele de prestigiu în care a lucrat obișnuiau să fie vizitate de vedete internaționale precum Madonna, Jean Paul Gautier, Karl Lagerfeld, Jennifer Aniston, Alain Delon, Jude Law, Christina Aguillera și mulți alții.
Întors în România, chef Nicolai Tand conduce trei afaceri înfloritoare:
  • Restaurantul La Cantine de Nicolai;
  • Nicolai To Go;
  • L’Univers de Nicolai (produse de panificație).
3. Adi Hădean 
Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din țară, Adi Hădean a făcut parte din juriul Masterchef. Debutul în bucătăria profesionistăși l-a făcut în 1998, iar de atunci a găzduit mai multe emisiuni TV, a publicat cărți purtând semnătura sa ori a contribuit la publicarea altor cărți, îmbogățind terminologia gastronomică, și s-a implicat în numeroase proiecte sociale.
  • Chef Adi Hădean este proprietarul restaurantului MEATic din București.
De asemenea, este unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România: de la lansare, blogul său culinar a fost citit de peste 27 de milioane de vizitatori, cu o medie de 20.000 de vizitatori unici pe zi. Din pasiune pentru oameni și pentru gătit, Adi Hădean și-a înființat propria asociație în 2015, cu scopul de a educa din punct de vedere gastronomic, dar și a promova bucătăria românească și sprijini comunitățile.
  • În cei 6 ani de existență, asociația a organizat proiectul „Școala de Bucătari”, în cadrul căreia a pregătit tineri cu o situație materială precară, a gătit pentru medici din prima linie și pentru oameni vulnerabili și a desfășurat acțiuni în grădinițe, menite să atenționeze asupra unor aspecte de nutriție și alimentație pentru copiii.
2. Joseph Hadad 
Chef Joseph Hadad este cu siguranță unul dintre cei mai titrați chefi din România. A început bucătăria în anul 1975, pe când avea doar 15 ani și era elev al școlii de profil din Haifa (Israel); o școală cu renume, care a durat 3 ani, dar cu o pregătire foarte intensă. În Israel, chef Joseph Hadad a fost Executive Chef la King David, locul unde au luat masa unele dintre cele mai mari personalități ale lumii: George Bush, Bill Clinton, Regele Juan Carlos, Francois Mitterand, M. Gorbaciov, Michael Jackson, Madonna etc.
  • În România, chef Joseph Hadad este din 1996. Prima locație unde a activat a fost Casa Vernescu, unde a lucrat pe bucătăria franțuzească clasică. După 15 ani petrecuți la Casa Vernescu, Joseph Hadad a colaborat cu Antena 1, acolo unde a fost unul dintre jurații show-ului culinar Top Chef, timp de două sezoane.
Evreu de origine marocană,Joseph Hadad adoră condimentele și bucătăria de lux, iar în 2020 a deschis al treilea restaurant în București, Mace (cu specific marocan şi preparate în special pe bază de carne), pe lângă Caju și Joseph Restaurant. 1.Bogdan Dănilă 
Este primul chef român care a primit o stea Michelin. A obținut-o în 2017, pe când muncea la restaurantulClocktower din New York. Anterior a gătit în mai multe restaurante cotate Michelin, din Marea Britanie, San Sebastian, Spania, Franța și SUA.
  • Născut la Bistrița, Bogdan Dănilă a lucrat o perioadă de timp în echipa lui Gordon Ramsey și a fost nominalizat în topul celor mai buni 30 de bucătari sub 30 de ani din Marea Britanie. Așa a ajuns să fie executive chef al grupului D&D Londra și să se ocupe de două restaurante de top din Manhattan, în inima New York-ului – Queensyard și Bluebird.
În prezent este executive chef al restaurantului Clocktower din cadrul hotelului New York Edition, parte a lanțului Marriott International. Anul acesta, chef Bogdan Dănăilă a deschis în România restaurantul „Pastel”, situat în Hotelul Meridian din Cluj-Napoca, un restaurant cu un meniu european.