Până la ce vârstă poţi hrăni copilul cu lapte praf? Când este cazul să îi scoţi din alimentaţie biberonul cu lapte?

Foarte multe mămici îşi pun această întrebare, pertinentă şi justificată de altfel: “până la ce vârstă se poate oferi copilului biberonul cu lapte praf Topfer?”. Laptele praf este un aliment foarte bun şi sănătos, ce poate fi oferit copiilor în absenţa laptelui matern sau în completarea acestuia.

Desigur că laptele matern, aşa cum susţin toţi specialiştii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este cel mai benefic pentru copil. Din nefericire, nu toate mamele reuşesc să îşi alăpteze copiii din diferite motive, de aceea este minunat că există alternative sănătoase la care acestea pot apela. Laptele praf se găsea pe vremuri foarte rar, dar acum este la dispoziţia mămicilor pe rafturile magazinelor sau farmaciilor. Se ştie că laptele praf poate fi oferit din prima zi de viaţă, însă nu se cunoaşte exact până când.

Importanța formulei de lapte praf de-a lungul timpului

Formula de lapte praf a apărut ca şi soluţie pentru mămicile care nu puteau alăpta din diferite motive. Prima formulă de lapte praf a apărut în urma creşterii numărului de decese în anii 1800 în rândul copiilor mici, de până în vârstă de un an care nu erau alăptaţi sau care erau hrăniţi cu lapte de vacă. Concret, laptele praf a fost inventat în anul 1865 de către Justus Von Leibig, un celebru chimist şi vizionar, fiind vândut foarte bine în Europa şi în America deopotrivă.

În timp, a fost diversificată gamă de lapte praf pentru copii, astfel încât aceasta să fie cât mai apropiată de laptele matern, atât că gust, cât şi ca valoare nutritivă.

Cât timp oferim biberonul cu lapte copiilor?

Copiii consumă lapte ca şi aliment principal până la vârsta de 1 an, urmând ca până la vârsta de 3 ani să continue consumul acestuia. Medicii specialişti pediatri recomanda ca laptele praf să fie oferit până la vârsta de 2 sau 3 ani. Ulterior poate fi înlocuit cu laptele de vacă sau de capră, cel de capră fiind mult mai uşor de digerat, iar grăsimile din structura lui sunt în molecula mai mică, aşadar se absorb mai uşor. Laptele de capră natural este net superior laptelui de vacă, fiind recomandat să fie oferit copiilor după eliminarea laptelui praf din alimentaţie.

Renunţarea la biberonul cu lapte praf se poate dovedi dificilă dacă părinţii nu ştiu cum să gestioneze situaţia. Copiii se ataşează uşor de biberon şi de gustul de lapte praf, de aceea pot fi greu de convins să renunţe. Alimentaţia cu suc de fructe în locul laptelui praf îi poate afecta, în primul rând din punct de vedere al dentiţiei, apoi al digestiei. De aceea se recomandă alimentaţia cu lapte de capră sau de vacă oferit ca şi supliment.

Prelungirea perioadei de hrănire cu biberonul a copilului după vârsta de trei ani poate afecta dezvoltarea sănătoasă a copilului şi poate afecta dezvoltarea cranio-facială, cauzând probleme de vorbire, dar şi obezitate infantilă.