Oricine este extrem de pasionat de arta culinară s-a gândit probabil cum ar fi să devină într-o zi chef bucătar. În realitate, drumul pentru a deveni chef necesită timp. Este nevoie de nenumărate ore de muncă grea, mai ales în primii ani.
Este drept că titulatura, care îți conferă un anumit statut, vine la pachet și cu un salariu deosebit; mai ales dacă ajungi să lucrezi ca chef într-un restaurant în străinătate. De exemplu, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, un chef câștigă în medie un salariu de 53.380 dolari pe an sau 25,66 dolari/oră.
În România, un chef bucătar câștigă în jur de 5.000 lei pe lună; sigur, nu vorbim despre chefi cu notorietate pe care îi vedem la televizor – aceștia își negociază altfel salariul.
Cu toate acestea, nu există cerințe stricte de educație sau formare pentru a deveni chef bucătar. Majoritatea dobândesc cunoștințele și abilitățile în timpul orelor lungi petrecute în bucătărie. Cu toate acestea, există și mulți bucătari care ajung chef urmând cursuri de specialitate și făcând ucenicie.
Ce este un chef bucătar?
O persoană cu înaltă calificare care se ocupă de realizarea preparatelor culinare într-o bucătărie comercială a unui restaurant, hotel, stațiune sau navă de croazieră este denumită în mod normal chef bucătar. Îndatoririle lor sunt foarte diverse. Pe lângă gestionarea bucătăriei și supravegherea personalului acesteia, aceștia trebuie să planifice meniuri, să stabilească costul fiecărui fel de mâncare și să gestioneze stocurile și achiziția de materii prime.
Mai pe scurt, un chef este o persoană care este instruită să înțeleagă aromele, tehnicile de gătit, să creeze rețete de la zero cu ingrediente proaspete și să aibă un nivel înalt de responsabilitate în bucătărie.
În timp ce definiția acestei profesii acoperă elementele de bază, mai multe detalii descoperim în spatele diferențelor dintre un chef și un bucătar.
Care este diferența dintre un chef și un bucătar?
Deși de foarte multe ori cei doi sunt folosiți pentru a desemna o persoană care realizează preparate culinare într-o bucătărie, pentru cei din industrie există o diferență uriașă între un chef și un bucătar.
Diferența constă practic în educație și experiență. În lumea de astăzi, o persoană cu o diplomă de la un institut culinar care se alătură unei bucătării comerciale va fi recunoscută ca „sous-șef” de îndată ce își finalizează studiile.
Cum poți ajunge chef bucătar?
Există două moduri de a deveni chef. O persoană poate să se alăture unei bucătării comerciale ca ucenic și să își urmeze drumul, sau să învețe meseria la o academie culinară și apoi să se alăture unui restaurant.
În prima variantă, deși persoana care tinde să devină chef este plătită pentru munca depusă, progresul până își îndeplinește scopul este un proces lung și lent. În cel de al doilea caz, deși trebuie să cheltuiești bani pentru a învăța meseria, intrarea în această profesie se va face la un nivel superior, în mod normal ca „commis chef”.
Dincolo de calea prin care cineva intră în această industrie, rămâne faptul că a fi chef presupune ore lungi de muncă grea în picioare. Nu este o carieră ușoară și doar oamenii cu o pasiune totală pentru mâncare și gătit ar trebui să opteze pentru ea.
Câte tipuri de chef bucătari există?
Chefii pot ocupa multe funcții într-o bucătărie, de la roluri introductive până la poziții de nivel executiv. În aceste funcții, un chef poate fi responsabil pentru o varietate de sarcini pentru a face restaurantul să funcționeze.
Chef de Partie – conduce compartimente individuale într-o bucătărie și pregătesc anumite feluri de mâncare și sosuri sau garnituri specifice. Câteva exemple de posturi includ: sosuri, măcelar, pește, friptură, prăjire, grătar, cămară, patiserie, legume. Un chef de partie poate crea rețete bazate pe specialitatea sa și sub îndrumarea chefilor superiori lui.
Sous Chef este chef bucătarul adjunct care este supervizorul direct al bucătăriei. Aceștia se ocupă de pregătirea mâncărurilor, de supravegherea gătitului de zi cu zi și preiau rolul de bucătar șef dacă nu este unul prezent sau trebuie ajutat.
Chef de Cuisine este bucătarul șef. Aceștia sunt persoanele care conduc bucătăria în fiecare zi – își asumă sarcini de manager, supervizează personalul, fac achiziții și lucrează cu managerul restaurantului pentru a crea noi meniuri și rețete.
Executive Chef este bucătarul de top care gestionează bucătării în funcție de operațiuni, costuri, gestionarea mai multor locații și partea de afaceri a bucătăriei. În mod tradițional, ei nu gătesc în fiecare zi, dar cu siguranță au capacitatea de a o face. Chefii executivi au urcat în ierarhie pe parcursul mai multor ani, până au câștigat această funcție.
Ce calități trebuie să ai pentru a deveni chef?
Există câteva calități pe care o persoană trebuie să le aibă dacă decide să devină chef. Printre aceste calități importante se regăsesc:
• O pasiune absolută pentru mâncare și gătit;
• Un angajament total față de curățenie și igiena personală;
• Abilitatea de a lucra sub presiune;
• Abilități de gestionare a timpului;
• Un temperament calm echilibrat și o capacitate de a-și păstra calmul în situații dificile;
• Un simț dezvoltat al afacerilor, astfel încât să obțină profit pentru firmă;
• Sănătate bună, astfel încât să poată petrece ore lungi în picioare, să ridice oale și tigăi grele, să lucreze în apropierea focului și a căldurii;
• Capacitatea de a accepta critici;
• Abilitatea de a lucra într-o echipă și de a-i îndruma pe ceilalți odată ce devine suficient de experimentat;
• Trebuie să aibă flexibilitatea de a lucra la ore neconvenționale pe care le cere comerțul.
În cele din urmă, pentru a deveni un chef de succes, o persoană trebuie să aibă viziune și previziune. El sau ea trebuie să aibă talentul de a crea mâncare rafinată, trebuie să fie la curent cu ultimele tendințe în gastronomie și să fie extrem de bun în relațiile interumane.
Un chef talentat este privit cu mare respect în lumea de astăzi. Mulți dintre ei devin și celebrități, scriu cărți de bucate extrem de bine vândute și au propriile lor emisiuni de televiziune.
În industria ospitalității în plină dezvoltare, există o cerere uriașă pentru chefi talentați, iar remunerațiile sunt mai mult decât satisfăcătoare. Aceasta este cu siguranță o opțiune excelentă de carieră pentru cei pasionați de mâncare și gătit.