Cand pot fi folosite fatetele dentare pentru infrumusetarea zambetului si cand acestea sunt contraindicate?

Metodele si tratamentele pentru obtinerea zambetului visat sunt numeroase, acestea fiind alese de medicul stomatolog in functie de problemele dentare cu care se confrunta pacientul si de preferintele acestuia. Unele dintre cele mai populare tratamente folosite pentru corectarea formei si culorii dintilor sunt fatetele dentare. 

Fatetele dentare sunt un tip de lucrari protetice, numai ca sunt unidentare, care consta in aplicarea unei foite fine, realizate in general din ceramica, pe suprafata unui dinte in vederea imbunatatirea aspectului fizic al acestuia. In plus, fatetele au si rolul de a proteja suprafata dintelui. 

In ce situatii se apeleaza la fatetele dentare? 

Dupa cum este mentionat la inceputul articolului, principalul motiv pentru care se folosesc fatetele dentare este pentru a infrumuseta aspectul zambetului. Prin urmare, cazurile in care acestea sunt folosite sunt, de obicei, atunci cand dintii au o culoare neplacuta sau o pozitie inestetica. 

Desi dintii galbeni pot fi infrumusetati printr-un tratament de albire, exista situatii in care acestia prezinta decoloratii sau pete care nu pot fi eliminate prin intermediul acestor tratamente. De asemenea, in cazul dintilor care prezinta fisuri, prezinta crapaturi, sunt tociti sau au o forma inestetica, li se poate corecta aspectul cu ajutorul acestor fatete, tratament indicat si in cazul celor care doresc sa ascunda o strungareata – sau diastema – sau dintii care au dimensiuni foarte mici ori spatii mari intre ei. 

Prin urmare, acestea reprezinta solutia pentru foarte multe probleme de natura estetica ale danturii. In acest caz insa poate aparea intrebarea „cat costa o fateta dentara?”. Raspunsul dat nu poate fi unul singur, deoarece costurile unui astfel de tratament sunt influentate de mai multi factori, cum ar fi materialul fatetelor si complexitatea cazului. 

Cand nu sunt recomandate fatetele dentare?

Exista si situatii in care tratamentul cu fatete dentare nu este recomandat, in special pacientilor care prezinta carii sau dinti lipsa, cei care sufera de gingivita, anomalii dentare, smaltul deteriorat sau care obisnuiesc sa scrasneasca din dinti. Unele dintre aceste probleme nu permit lipirea fatetelor dentare, in timp ce altele sunt predispuse la o deteriorare rapida a acestora.