A fi părintele unui adolescent este una dintre cele mai solicitante perioade din viață. Una din cele mai des întâlnite discuții este despre dezordinea din camera tânărului. Așadar, noi am făcut un plan simplu pentru a vă ajuta să ajungeți la un consens.
Ai un adolescent a cărui cameră este un dezastru? Deși ai tendința de a crede că este doar vina sa, este posibil să existe și alte motive. Poate camera este prea mică pentru a depozita toate lucrurile de care are nevoie. Într-adevăr, există și posibilitatea ca lenea să fie de vină.
Există 3 motive importante pentru care merită să depui efort în continuare, pentru ca adolescentul tău să își păstreze camera curată și ordonată:
- Ordinea și curățenia sunt abilități care îi vor folosi mereu în viață
- Rezultatul obținut îi întărește încrederea în sine
- Își păstrează igiena
Bun, faptul că tu cunoști deja aceste aspecte este clar, însă important este cum să-l faci pe tânărul tău să le înțeleagă. Iată câteva idei care îți pot fi de ajutor:
-
Cumpără-i lucrurile necesare pentru organizare
Nu te poți aștepta să își cheltuie banii proprii pe diverse obiecte create pentru depozitare și organizare. Însă, dacă îi vei cumpăra tu câteva cutii de depozitare și alonje, sunt șanse mari să vezi o schimbare de atitudine. De cele mai multe ori, adolescenții se simt copleșiți de problemele lor personale și nu mai găsesc resurse pentru a căuta soluții și pentru astfel de situații.
-
Evită amenințările
Poate că, atunci când era mic, se speria și acționa, când foloseai diverse amenințări. Acum, fiind pe drumul spre maturitate, cu siguranță nu ar mai reacționa la fel. Evită să îl ameninți că îi vei curăța camera în lipsa lui. Nu vei crea decât o tensiune inutilă și, cel mai probabil, își va pierde încrederea în tine. În primul rând, aceasta nu este o modalitate pozitivă de a-l determina să coopereze. Scopul este de a-l face să îți dorească acest lucru, nu să facă o singură dată.
-
Susține-ți afirmațiile
Cu siguranță știi deja că multe din lucrurile pe care i le spui adolescentului tău rămân neascultate de către acesta. Însă, dacă vei face afirmații pe care nu le vei susține ulterior, acesta va remarca imediat. Astfel, indicat este să îi transmiți condițiile tale cât mai clar, pentru a cunoaște consecințele. De exemplu, până la finalizarea curățeniei, îi poți interzice folosirea telefonului mobil ori participarea la întâlnirea cu prietenii.
-
Ajustează-ți standardele
Sigur că nu va putea face curățenie la fel de bine ca tine. Ține cont de faptul că nici nu are experiență, nici nu o face neapărat dintr-o dorință proprie și pură. Astfel, evită să îl critici pentru imperfecțiuni și apreciază efortul și rezultatul final. Este absolut normal ca nu toate hainele să fie așezate frumos pe umerașe și să mai găsești urme de praf între dulap și perete. Acestea sunt detalii cu care îl poți ajuta tu, ulterior. Important este ca el să-și fi aspirat camera și să fi pus lucrurile la locul lor, pentru a le găsi ușor.
-
Oferă-i șansa de a decide singur
Cel mai probabil, nu vei fi de acord să-și vopsească pereții în negru, însă asta nu înseamnă că nu poți ajunge la un compromis echitabil pentru ambele părți. Este, într-adevăr, casa ta, dar și el trebuie să aibă sentimentul de apartenență și de proprietate. În fond, camera adolescentului este propriul său sanctuar. Astfel, dacă știi că își dorește o anume culoare, negociază pentru intensitatea acesteia și limita spațiului pe care o va folosi, punând condiția de a-și face și păstra singur ordinea și curățenia.
Deși este o perioadă dificilă pentru părinți, adolescența este un pas extrem de important în formarea tinerilor. Apelează la toată răbdarea de care dispui și negociază cât mai eficient cu adolescentul tău, pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător pentru amandoi.
Sursa foto: Shutterstock