Fie că iau masa în oraș sau pregătesc o cină, acasă, cu prieteni de sărbători, una dintre cele mai dificile alegeri pentru mulți oameni este ce vin să asocieze cu diferitele feluri de mâncare.
Majoritatea, în loc să bea un vin care să completeze și să pună în evidență gustul unui preparat culinar, aleg pur și simplu să pună la masă vinul preferat. Sigur că și într-o astfel de situație o mâncare bună rămâne bună, dar nu la fel de gustoasă pe cât ar fi alături de vinul potrivit.
De aceea ne-am propus să vă prezentăm câteva reguli de asociere a vinurilor care vă vor duce experiența culinară la un alt nivel.
Nu trebuie să fiți pasionați de vinuri pentru a alege combinația perfectă de vinuri și mâncare. Să știți ce vin să selectați dintr-un meniu de vinuri chiar nu necesită ani de antrenament și practică. Tot ce aveți nevoie sunt câteva indicații simple.
Să beți și să mâncați ceea ce vă place mai mult este întotdeauna o regulă bună de urmat, dar dacă vă plac mai multe tipuri de vin, trebuie să știți pe care să-l alegeți pentru a pune în valoare un preparat culinar gustos.
De unde să începeți? Deși cu siguranță există loc de interpretare atunci când vine vorba de gust și experiență, cunoașterea unor reguli de bază vă vor ajuta să asociați vinul cu mâncarea ca un profesionist.
Regula 1: Mâncarea și vinul ar trebui să se completeze reciproc
Este important ca mâncarea și vinul pe care le serviți să funcționeze împreună ca o echipă. Niciodată unul nu ar trebui să fie umbrit de celălalt. Din acest motiv, mâncărurile ușoare se potrivesc cel mai bine cu vinuri ușoare și delicate, în timp ce vinurile corpolente, adică bine structurate, completează mâncărurile aromate.
Dacă serviți un fel de mâncare preparat la grătar, oferiți oaspeților vin învăluit într-o notă de lemn ars, afumat.
Regula 2: Asociați vinul cu sosul
Vinul pe care îl beți la masă ar trebui să completeze cel mai proeminent element al preparatului culinar. Dacă mâncarea are sos, este mai mult decât probabil ca această parte a preparatului să fie în centrul atenției.
Așa că asociați vinul cu sosul, atunci când acesta există. Un sos infuzat cu citrice, de exemplu, va cere un vin alb ușor. Un sos bogat și cremos va trebui să fie însoțit de un vin la fel de bogat și cremos.
Regula 3: Serviți același vin pe care l-ați folosit la gătit
Dacă o rețetă culinară necesită vin, înseamnă că varianta de vin pe care l-ați adăugat în preparat se va potrivi bine cu acel fel de mâncare. Deci, de ce să nu-l serviți și la masă?
Este recomandat să gătiți cu un vin bun, astfel încât orice vin folosiți, acesta să fie suficient de bun pentru a-l oferi oaspeților. Nu gătiți niciodată cu un vin pe care nu a-ți putea să îl beți.
Regula 4: Potriviți culoarea mâncării cu cea a vinului
Acest sfat este grozav ori de câte ori vă grăbiți sau sunteți în încurcătură. Și este într-adevăr la fel de ușor pe cât pare – uitați-vă la culoarea mâncării pentru a decide cu ce vin ar trebui să fie asociată.
Un vin roze, de exemplu, va merge bine cu mâncarea „roz”, cum ar fi tonul. Vinul roșu închis se va potrivi cu tocanele de vită și supele. În ceea ce privește vinurile albe, cele cu o nuanță verde se vor potrivi bine la salate, în timp ce cele mai arămi sunt alegeri bune pentru preparate cu sos de unt.
Regula 5: Acidul are nevoie de acid
Orice aliment cu un nivel ridicat de aciditate, adică o mâncare peste care simțiți nevoia să stoarceți o lămâie, se potrivește perfect cu un vin cu aciditate ridicată. Astfel, alegând vinul potrivit, nu va mai trebui să folosiți lămâie.
Așadar, pentru ceva de genul stridiilor, gândiți-vă la un vin ușor, precum un Riesling, Chardonnay sau Prosecco. Dacă serviți paste cu sos de roșii, optați pentru un Barolo, Sauvignon Blanc sau Chianti.
Regula 6: Taninurile au nevoie de grăsime
Ce este un tanin? Este componenta astringentă a vinului roșu care îi conferă structură, precum și senzația de încrețire a gâtului. Pentru a echilibra această senzație, taninurile au nevoie de grăsime.
Deci, pentru mâncăruri mai grase, cum ar fi carnea de porc, alegeți un vin bogat în taninuri. De unde știți că un vin este bogat în taninuri? Taninurile creează o senzație de uscare în gură.
Regula 7: Regula Roșu-Alb
Cu toții am auzit vechea regulă a asocierii vinului cu mâncarea: vinul alb merge cu carnea albă (pui, curcan, gâscă, iepure, pește etc.) , vinul roșu merge cu carnea roșie (vită, porc, miel). Motivul este acidul și taninurile, nu culoarea.
Deci, gândiți-vă la acest lucru, chiar când vreți să încălcați această regulă. De exemplu, dacă sunteți o persoană care iubește vinul roșu, și vrea să asocieze cu o mâncare acidă din carne de porc sau pui, alegeți un vin roșu cu conținut ridicat de acid și scăzut în taninuri.
Oamenii de știință susțin că gustul neplăcut pe care îl simțiți când beți vin roșu la o masă de pește rezultă din fierul natural din vinul roșu.
Regula 8: Desertul și mâncarea picantă au nevoie de zahăr
Vreți ca vinul să fie mai dulce decât desertul. Chiar dacă nu sunteți atrași de vinurile mai dulci, dacă luați o înghițitură dintr-un vin bogat și dulce de Porto, înainte și după, ce gustați un pic de prăjitură, acesta va transforma complet aromele ambelor elemente (vinul și prăjitura).
Pe de altă parte, servirea unui fel de mâncare super picant, alături de un pahar de vin cu mult alcool și bogat în taninuri, vă va pune oaspeții pe foc. Alcoolul intensifică gustul de picant.
Așadar, dacă doriți ca mâncarea să fie mai picantă, alegeți un vin bogat în tanin și alcool. Dacă doriți să atenuați efectele de picant, căutați un vin fructat, ușor, sau un roze dulceag.
Regula 9: Clișeul cu vinul roșu și brânza
De ani de zile, pasionații de vin au crezut că vinul roșu, mai mult sau mai puțin tanic, se potrivește perfect cu brânza, dar de fapt nu este întotdeauna așa.
Să luăm un exemplu concret cu Chenin blanc, un soi de struguri din Valea Loarei. Brânza de capră se potrivește perfect cu acest vin alb cu aromele sale fructate. Ar trebui să încercați și o brânză albastră cu un vin alb dulce! Nu veți fi dezamăgiți!
Regula 10: Luați în considerare asocieri surprinzătoare
Trebuie să gustați o mulțime de lucruri pentru a găsi combinații surprinzătoare dintre mâncare și vin! Sunt multe asocieri surprinzătoare de descoperit într-un restaurant sau cu ajutorul unui somelier care să te îndrume.
Un exemplu de asociere destul de neașteptată este cidrul (cu bulele sale fine și senzația de dulceață pe care ți-o lasă în gură) cu brânza din regiunea Normandia, cum ar fi Pont l’Évêque.