10 soiuri renumite de vinuri românești

În ciuda a ceea ce credem noi românii, România nu este printre țările cu cele mai bune vinuri din lume. Totuși, țara noastră are o istorie milenară în ceea ce privește vinul, o istorie ce își are originile din timpurile strămoșilor noștri, dacii și romanii.
  • Legenda spune că regela dac Burebista, un reformator, ar fi ars toate viile din regat, pentru că supușii lui căzuseră în patima vinului. Alți cercetători sunt însă de părere că, de fapt, Burebista a dat doar ordin să se scoată viile bătrâne, pentru a fi înlocuite cu vii tinere, ca să fie mai productive. Un lucru este cert, când romanii au ajuns în Dacia s-au minunat de viile pe care le-au găsit aici şi de licoarea plină de savoare.
Untitled-collage-33.jpg
Pentru că se află cam la aceleași latitudini ca principalele regiuni viticole ale Franței, România are condiții excelente de sol și climă pentru cultivarea strugurilor.
  • Țara noastră ocupă locul șase în Europa la producția de vin și se mândrește cu niște vinuri grozave, în principal vinuri albe, produse din soiuri locale de struguri.
Iată câteva vinuri românești pe care cu siguranță ar trebui să le încerci.

1. Fetească Albă (vin alb)

vin-romanesc.jpg
Preparat din soiul românesc de struguri cu același nume, răspândit în toate podgoriile românești, acest vin alb se remarcă prin aromă și un gust echilibrat.
  • O Fetească Albă poate fi un vin proaspăt alb sec, precum și un vin demisec sau demidulce, având o aromă de fagure.
Este excelent dacă îți place un vin revigorant fructat pentru a-ți însoți preparatele din carne albă sau pește.

2. Tămâioasă Românească (vin alb)

ddbad503cf032e607aeca834b2abaa53-1063x560-00-86.jpg
Realizat dintr-un soi de struguri aparținând familiei Merlot, Tămâioasa Românească poate fi găsită sub trei tipuri de vin: dulce, demidulce sau sec.
  • Conținând de obicei o cantitate mare de zahăr natural, acest vin este unul floral, iar varianta demidulce are arome de scorțișoară, nucșoară și trandafiri, precum și o aciditate stimulatoare.
Un vin Tămâioasă Românească sec poate fi servit ca aperitiv, cu salate sau specialități asiatice picante, în timp ce cel dulce este recomandat cu deserturi.

3. Crâmpoșie Selecționată (vin alb)

i8u8ii.png
Este tot un vin alb realizat dintr-un soi de struguri local. Crâmpoșie Selecționată este un vin alb echilibrat, sec, cu arome de mere, pere, citrice și fructe exotice alături de note minerale.
  • Un pahar de Crâmpoșie Selecționată poate fi servit ca aperitiv sau în timpul mesei.
Realizat în principal în Podgoria Drăgășani, în regiunea Oltenia, Crâmpoșenie Selecționată nu poate lipsi din lista ta de degustare de vinuri.

4. Fetească Neagră (vin roșu)

14126--0kj-wine-cake-photo-HEADER.png
Un vin foarte apreciat realizat dintr-unul dintre cele mai vechi și valoroase soiuri de struguri din țară, Feteasca Neagră este un vin roșu românesc de top.
  • Un vin picant cu o bună structură taninică, prezintă arome de mure, prune sau cireșe negre.
Având o aciditate bună și un gust plin, poate fi servit cu friptură de vită, miel, paste, ratatouille sau chiar cu deserturi de ciocolată neagră precum mousse sau lava cake.

5. Negru de Drăgășani (vin roșu)

26063400_153466341966258_3966694676185531207_o.jpg
Un vin roșu din struguri cu pulpă suculentă și un gust plin de aromă, Negru de Drăgășani este preparat dintr-un soi de struguri românesc. Vinul are arome dense de fructe precum afine, mure și cireșe negre.
  • Avand o textura proaspătă, se poate servi cu brânză proaspată, șuncă afumată sau costiță de porc.

6. Busuioască de Bohotin (vin roze)

ruta-vino-canada.jpg
Originar din regiunea Moldovei, Busuioaca de Bohotin se prepară dintr-un soi autohton de struguri, fiind asemănător cu soiul Tămâioasă Românească.
  • Vinul are o aromă de petale de trandafir, precum și arome de busuioc, miere și căpșuni.
Poate fi consumat ca vin demidulce sau demisec și este o alegere excelentă pentru iubitorii de vin rosé.

7. Fetească Regală (vin alb)

white_wines_to_try_HERO.jfif
Fiind printre cei mai populari struguri din țară, soiul Fetească Regală este un amestec între două soiuri: Fetească Albă cu Grasă de Cotnari.
  • Este un vin cu arome intense si un buchet complex, ce poate fi asociat cu carne de pasăre, paste, pește sau fructe de mare.
Aromele sale de măr verde și fructe tropicale îl fac o băutură grozavă pentru cei cărora le plac vinurile albe seci și semi-seci.

8. Grasă de Cotnari (vin alb)

1-800x480.jpeg
Vin cu o culoare verzuie la tinerețe și o culoare galben-aurie când se învechește, Grasa de Cotnari este în principal un vin dulce, dar poate fi găsit și ca vin sec și demisec.
  • Realizate din struguri cultivați în Podgoria Cotnari, vinurile seci Grasă de Cotnari au arome de mere, caise și piersici, în timp ce cele dulci au gust de miere și migdale. Sunt grozave în combinație cu deserturi rafinate.

9. Băbească Neagră (vin roșu)

gettyimages-490341136.jpg
Este un vin roșu obținut dintr-un soi românesc de struguri, vinul Băbească Neagră este unul mai puțin popular, dar foarte bun.
  • Produs dintr-un soi comun de struguri, vinul are o culoare rubinie și un corp deschis, fructat mediu spre puternic, cu aciditate ridicată și taninuri aproape imperceptibile.
Într-un pahar de Băbească Neagră regăsești o aromă de vișine și prune uscate, precum și tonuri florale de iris și violete.

10. Frâncușă (vin alb)

Difference-Between-Red-and-White-Wine_1.jpg
Un alt vin produs în Podgoriile Cotnari, Frâncușa este un vin alb sec, cu note florale și fructate și o finețe deosebită. Servit cu mâncăruri din pește, carne de pasăre și fructe de mare, Frâncușa este un vin extraordinar de răcoritor.