În prezent, diamantele sunt considerate cele mai bune prietene ale femeilor, însă întreaga omenire a fost fascinată de acestea, încă din timpuri străvechi.
Folosite inițial pentru gravarea uneltelor, datorită durității foarte mari pe care acestea o prezintă, diamantele au devenit rapid populare, oamenii foarte bogați, din clasele sociale înalte folosindu-le pentru realizarea bijuteriilor.
Valoarea ridicată a diamantelor s-a păstrat până în ziua de astăzi, motiv pentru care acestea sunt asociate cu luxul, eleganța și rafinamentul.
Istoria diamantului
Diamantul este cea mai dură piatră de pe pământ, motiv pentru care denumirea acestuia provine din grecescul „adamas”, care înseamnă invincibil, indestructibil, impecabil.
Conform istoricilor, cea mai veche atestare referitoare la diamante provine din anul 300 î.Hr., într-un text budist, în timp ce alte mențiuni vorbesc despre descoperirea diamantelor în anul 600 î.Hr., în Borneo.
Diamantele erau considerate a fi pietre prețioase cu puteri speciale, motiv pentru care luptătorii din Grecia Antică le purtau în luptă pentru a le oferi putere și a-i face invincibili. De asemenea, datorită calităților pe care această piatră prețioasă le are – forță, rezistență, frumusețe – toate civilizațiile le-au glorificat. De exemplu, grecii antici credeau că diamantele sunt lacrimile zeilor, în timp ce romanii le considerau a fi părți din inelele stelelor, care au căzut pe pământ.
Când au devenit diamantele obiecte decorative?
Abia la începutul secolului al XV-lea, diamantele au început să fie purtate și ca accesorii, iar meșterii au căutat metode de a le șlefui și prelucra, astfel că tot în acel secol a fost tăiat, pentru prima dată, un diamant în fațete. Acesta a reprezentat un moment cheie în istoria pietrei prețioase.
Oferirea unor bijuterii din aur cu diamante este considerată o declarație de dragoste sinceră, deoarece această piatră prețioasă simbolizează iubirea profundă și durabilă. De aceea, este adesea folosit în crearea inelelor de logodnă. Primul astfel de inel, ce a fost și prima bijuterie cu diamant, a fost inelul de logodnă al Mariei de Burgundy, dăruit de către Arhiducele Maximillian de Austria, în anul 1477.
Începând din momentul respectiv, popularitatea diamantelor a crescut foarte mult, acestea fiind folosite, în special, la realizarea bijuteriilor. Inelele cu diamant au devenit simbol al logodnei dintre două persoane ce se iubesc.
Totodată, diamantul este considerat simbolul care marchează aniversarea a 60 de ani de căsătorie.
Cei patru „C” ai diamantului
Când vine vorba despre calitate, diamantele sunt, în general, unele dintre cele mai rezistente și durabile materiale. Dar pentru a stabili corect valoarea acestora, se ține cont de un sistem de evaluare, stabilit de Institutul Gemologic American (GIA), denumit „Cei 4 C”. Acesta urmărește culoarea (color), claritatea (clarity), karatele (carat) și tăietura (cut).
În plus, diamantele pot fi împărțite în două categorii, în funcție de tipul de tăietură, acestea fiind tăieturi fantezie și rotunde (briliant). Pe de altă parte, când vine vorba despre culoarea acestora, cele mai cunoscute sunt cele incolore, însă există în lume diamante de diferite culori și dimensiuni.
Unele dintre cele mai cunoscute diamante sunt fie în expozițiile unor muzee, fie purtate de personalități publice celebre.