Când vine vorba despre problema pe care o aduc acele uleiuri uzate asupra mediului înconjurător, aceasta este o problem de importanţă majoră şi cu efecte extrem de negative asupra sănătăţii şi mediului înconjurător. Este foarte important ca oamenii să evite să contribuie la perpetuarea acestor efecte şi să înveţe să recicleze uleiul alimentar şi nu numai uzat.
De ce este importantă reciclarea uleiului alimentar uzat?
Aruncarea uleiului alimentar uzat în sistemul de canalizare este echivalent cu infundarea ţevilor şi producerea de defecţiuni chiar în sistemele din spaţiile de epurare. Astfel, costurile cu reabilitarea sau curăţarea ţevilor de canalizare sunt destul de mari şi sunt suportate tot de consumatorul final.
Un litru de ulei alimentar uzat aruncat în sistemul de canalizare poate polua, din păcate, un milion de litri de apă, o cantitate impresionantă, echivalentă cu necesarul de supravieţuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. O dată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul va forma o peliculă la suprafaţa apei, peliculă ce vă împiedică oxigenul să ajungă la toate animalele şi plantele acvatice. Când ajunge în sol, uleiul uzat poluează solul şi îi opreşte regenerarea, devenind astfel nefertil.
Cum se colectează în mod corect uleiul alimentar uzat?
Uleiul alimentar uzat trebuie să fie reciclat astfel încât să se evite impactul negativ asupra mediului înconjurător. Cum se procedează pentru colectarea uleiului uzat? Este foarte simplu! Uleiul folosit la gătit se lasa să se răcească, se strecoară pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare şi se strecoară într-un recipient de metal, sticlă sau plastic. Ulterior, uleiul se duce la punctele de colectare specializate pentru a fi reciclat.
Se va evita amestecarea uleiului alimentar uzat cu apă, uleiuri minerale sau de motor, cu ulei de frână sau ulei de transmisie sau cu orice fel de produse chimice. Acesta, dacă este curat, va fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural sau soluţii de curăţare, precuk şi în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.
Colectarea uleiului uzat – o preocupare importantă la nivel internaţional
Procesul de colectare a uleiului uzat este în ultimii ani o preocupare importantă la nivel internaţional, fiind vizată o gestionare cât se poate de responsabilă din partea utilizatorilor. Astfel, grijă pentru mediul înconjurător şi viziunea sustenabilă sunt priorităţile principale vizate de comunitate, de organizaţii şi de companii. Din ce în ce mai multe companii implementează politici şi acţiuni al căror scop este diminuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător.
Conform legii, gestionarea uleiului uzat este reglementat prin HG 235 din 2007, ce prevede acţiunile de colectare în vederea minimizării consecinţelor nefaste asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului.
Cei care generează uleiuri uzate au ca şi principală obligaţie colectarea diferenţiată a uleiurilor, conform cadrului legal, având ca şi responsabilitate predarea uleiului uzat către entităţile autorizate să realizeze astfel de activităţi de colectare şi reciclare.