Întărește-ți firma prin finanțarea facturilor

Cash flow-ul este adesea denumit „sângele vieții” unei companii și asta pe bună dreptate. În timp ce multe firme funcționează pentru un timp cu vânzări lente/ profituri mici sau nule, zilele lor sunt de obicei numărate dacă se epuizează numerarul sau există un flux inconsistent de bani gheață.

Cu toate acestea, adesea firmele vor avea nevoie să își injecteze în mod regulat fluxul de numerar cu capital de lucru suplimentar – și nu pentru că nu reușesc să producă vânzări. În multe industrii, se întâmplă ca plățile să se facă la scadențe mai lungi sau este posibil să își extindă afacerea la o rată care să le permită finanțarea actuală.

Cash flow-ul pozitiv, adică atunci când intrările de lichidități sunt mai mari ca ieșirile, a fost întotdeauna extrem de important, deoarece elimină stresul nedorit care poate veni pentru un patron în legătură cu personalul și gestionarea operațiunilor zilnice. Având un flux de numerar fiabil, conducerea unei firme își va permite să se concentreze asupra oportunităților de creștere ale business-ului.

Atunci când firmele se confruntă cu plăți la termene mai lungi, vor oferi reduceri anticipate la plată, ceea ce duce în cele din urmă la profituri mai mici – lucru pe care nicio firmă nu dorește să-l vadă.

Deci, cum se pot firmele asigura că vor menține un flux de numerar pozitiv fără a oferi reduceri anticipate la plată? Și ce instrumente ar trebui să aveți la îndemână, astfel încât să fiți gata atunci când se prezintă o oportunitate de creștere a business-ului? O astfel de soluție o constituie factoringul. Numim factoring, finanțarea facturilor care are rolul de a obține aproape imediat numerar. Factoringul implică cedarea creanțelor către un factor.

Nu mai oferiți reduceri la plata anticipată

Deși mulți s-ar putea gândi la finanțarea facturilor drept o ultimă soluție pentru firmele care nu pot asigura finanțarea tradițională, factoringul este de fapt o soluție strategică inteligentă care poate fi utilizată constant. Pentru cei care includ factoringul în strategia financiară generală a firmei lor, acesta poate contribui la asigurarea faptului că afacerea nu trebuie să se confrunte niciodată cu un deficit de numerar. Acest lucru este esențial în special pentru firmele care operează în cadrul unui model sezonier de vânzări sau pentru cele care lucrează cu clienți care au termene de plată extinse (cum ar fi 45 până la 60 de zile sau mai mult).

Totodată, managerii sunt preocupați de provizioanele pentru riscuri și cheltuieli, în sensul consolidării patrimoniului și totodată a bunului mers al firmei pe care o coordonează. Atunci când comparați costul factoringului cu cheltuielile generate de reduceri anticipate la plată, poate deveni clar că factoringul este un instrument de economisire.

De exemplu, unele companii oferă reduceri prompte de plată între 5 și 10% din totalul facturii dacă clienții își plătesc facturile în mai puțin de 30 de zile. În industriile cu marjă restrânsă, aceasta poate fi diferența dintre profit și pierdere. Costul factoringului este de obicei mai mic.