Ce trebuie să ştii înainte de a deschide o pizzerie? Ce profit îţi aduce şi ce paşi sunt necesari pentru a o deschide?

Deschiderea unei pizzerii este o variantă din ce în ce mai preferată de către antreprenorii în devenire care doresc să investească într-un business din domeniul HoReCa. Deşi în ultimul timp acest domeniu a fost foarte afectat de către măsurile şi restricţiile impuse de pandemia cu Covid 19, au existat şi afaceri HoReCa ce s-au dovedit profitabile. Aceste afaceri au fost pizzeriile şi toate celelalte afaceri care implică livrarea la domiciliu a mâncării.

Pentru a deschide o pizzerie în oraşele mici sau mai mari, care face inclusiv livrări la domiciliu, viitorii antreprenori trebuie să ştie că investiţia va fi recuperată în primii ani de funcţionare, inclusiv banii cheltuiţi pe actele necesare deschiderii, dar şi pe echipamentele profesionale frigorifice sau pe un cuptor de pizza profesional.

De unde pot începe antreprenorii demersurile pentru a deschide o pizzerie?

Pentru a deschide pizzeria la care visează, antreprenorii în devenire trebuie să îşi facă un proiect care să le aducă succes şi profit după câteva luni de funcţionare. Aceştia trebuie să analizeze în detaliu politica concurenţilor în domeniu, să înregistreze afacerea la autorităţile competente după obţinerea autorizaţiilor necesare şi, mai ales, să aleagă o locaţie potrivită pentru desfăşurarea activităţii.

Locaţia pizzeriei este de mare importanţă. Se pune accent pe alegerea unei zone intens circulate, dacă se doreşte atragerea clienţilor care să ia masa aici, sau pe alegerea unei zone liniştite unde costurile de închiriere sunt mai mici, dacă se merge pe premiza livrărilor la domiciliu. Antreprenorii trebuie să ţină cont şi de chiria stabilită de la bun început, pentru că, pe lângă această, vor exista cheltuieli suplimentare cu plata angajaţilor, cu utilităţile şi alte cheltuieli necesare care ar anula profitul obţinut.

În altă ordine de idei, se poate deschide o pizzerie de succes în apropiere de unităţi de învăţământ, de clădiri de birouri, de spitale sau alte instituţii.

Ce echipamente şi utilaje sunt necesare pizzeriilor de succes?

Din orice pizzerie de top nu trebuie să lipsească echipamentele şi utilajele performante şi de înaltă calitate, precum şi dotările tehnice corespunzătoare care sunt menite să asigure un flux tehnologic corect, calitativ şi performant. Aşadar, sunt necesare cuptoarele pentru pizza de top, care pot fi pe gaz, electrice sau cu lemne, alegerea aparţinând antreprenorului în funcţie de rezultatele pe care acesta doreşte să le obţină.

Din pizzeriile profesionale nu trebuie să lipsească nici utilajele de preparare a aluatului, care pot fi găsite sub denumirea de malaxoare sau de mixere profesionale. În plus, antreprenorii trebuie să investească şi în echipamente frigorifice în care vor fi păstrate ingredientele în cele mai bune condiţii, dar şi în mese de preparare a pizzei, tăvi şi palete pentru pizza, spatule şi feliatoare.