Alegerea variantei unor spaţii de birouri de închiriat pentru buna funcţionare a afacerii este una din cele mai bune variante în acest sens pentru antreprenori. Este bine cunoscut faptul că procesul de găsire şi de închiriere a unui spaţiu de birouri poate dura ore întregi de negocieri, comentarii şi modificări efectuate de consultanţii legali ai părţilor, înainte de a ajunge la o variantă finală de semnare a contractului de închiriere. Aşadar, în timpul negocierilor, atât locatorul, cât şi locatarul trebuie să aibă o înţelegere clară asupra anumitor puncte cheie.
Ce tip de spaţiu închiriez şi ce valoare are chiria?
Antreprenorii aflaţi în căutarea unor birouri de închiriat Grozăveşti trebuie în primul rând să stabilească suprafaţa spaţiului de birouri de închiriat în funcţie de suprafaţa inchiriabila brută şi cea utilă. De regulă, suprafaţa spaţiului de birouri menţionată în contractul de închiriere este stabilită ca fiind suprafaţa inchiriabila brută, conform standardelor BOMA, la nivel internaţional, stabilite de Asociația Proprietarilor și Administratorilor de Clădiri.
Suprafaţa inchiriabila include şi subsoluri, mezanine, holuri, coridoare, bucătării, băi, magazii, precum şi camere pentru echipament tehnic sau etaje superioare. Este important de menţionat că atât chiria, cât şi alte cheltuieli datorate de locatar se calculează ca şi regulă generală, în funcţie de suprafaţa inchiriabila brută. Una din cele mai importante obligaţii ale locatarului este aceea de a plăti chiria corespunzătoare folosirii spaţiului de birouri.
Cu toate acestea, este important de menţionat că majoritatea contractelor de închiriere a spaţiilor de birouri stipulează o indexare anuală a chiriei, ce reprezintă revizuirea acesteia conform anumitor indicatori economici ce măsoară inflaţia din diferite state europene.
Costurile privind serviciile fixe şi estimate
În afară de chirie, costurile referitoare la servicii constituie una din cele mai dezbătute clauze de către proprietari şi chiriaşi. Costurile privind serviciile acoperă costuri de întreţinere, de reparații generale, de asigurare a clădirii şi serviciile aferente părţilor comune de clădiri, curăţenie, încălzire, electricitate, care pot include şi costurile de administrare a clădirii de către proprietar sau managerul specializat. Este important ca locatarul să înţeleagă că aceste costuri privind serviciile se referă la serviciile prestate în legătură cu părţile comune ale clădirii de birouri, iar costurile operaţionale fac referire la serviciile oferite strict în raport cu spaţiul de birouri de închiriat.
În această privinţă, contractul de închiriere trebuie să definească în mod clar ce poate fi inclus şi ce nu poate fi inclus în costurile privind serviciile, care sunt reglementate ca şi costuri estimate. Acestea sunt calculate în raport cu suprafaţa închiriată de locatar, valoarea lor variind de la an la an.
Durata contractului de închiriere – termen fix vs. denunţare unilaterală
În general, spaţiile de birouri sunt închiriate pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani. Părţile pot conveni asupra unui termen mai lung în care chiriaşul va încerca să negocieze cu atenţie termenii contractului de închiriere. Durata contractului este de regulă stabilit ca termen fix, fără că părţile să aibă dreptul la denunţare unilaterale.
Cu toate acestea, contractul de închiriere poate reglementa posibilitatea ca una din părţi sau chiar ambele părţi să aibă dreptul de a denunţa contractul înainte de expirarea datei.