5 lucruri ciudate despre electricitate care te pot înfricoșa

Trăsnetele, vuietul tunetului, întreruperile de curent și încărcările electrostatice – toate aceste lucruri pot crea o atmosferă înfricoșătoare numai bună de Halloween. Ce au în comun toate aceste lucruri? Electricitatea!

În timp ce unii se pot speria când citesc factura la energie electrică, majoritatea oamenilor consideră înfricoșătoare lucrurile despre care nu au destule cunoștințe, iar asta creează mister, suspans și teamă.

Electricitatea joacă un rol important  în viața noastră. Totuși, multe necunoscute, concepții greșite și povești clasice contribuie la vibrația ei înfricoșătoare. Iată câteva fapte și povești amuzante care pot face ca electricitatea să te sperie.

Inspirația din spatele lui Frankenstein

La sfârșitul anilor 1700, Luigi Galvani a efectuat un experiment folosind un paratrăsnet și un cadavru de broască. Când fulgerul a lovit și curentul electric a trecut prin broască, a provocat zvâcnirea piciorului broaștei.

Acest rezultat l-a determinat pe Galvani să creadă că animalele vii generează electricitate pentru a-și mișca corpul. Teoria sa a fost ulterior respinsă de Volta.

Cu toate acestea, teoria și conceptul lui Galvani despre „electricitatea animalelor” au inspirat-o pe scriitoarea gotică, Mary Shelley, să scrie cel mai faimos roman al său. „Frankenstein” este romanul despre ipoteza că morții pot fi readuși la viață cu ajutorul electricității.

Animalul care produce electricitatea

Un animal care produce la propriu electricitate este țiparul electric. Acesta produce șocuri electrice de până la 600 de volți. Deși sunt destinate să sperie prădătorii sau să imobilizeze prada, daunele pe care le cauzează un astfel de șoc pot fi suficiente pentru a ucide un om. Cu toate acestea, apariția deceselor cauzate de țiparul electric este rară.

Ce au în comun fantomele, vampirii și electricitatea?

Știați că există ceva numit „sarcină electrică fantomă” sau „electricitate vampir”? Astfel de sarcină electrică apare atunci când aparatele electronice pe care le-ați conectat la prize continuă să consume energie electrică chiar și atunci când sunt oprite.

Lucru înfricoșător în acest sens este că până la 10% din valoarea facturilor la energie electrică dintr-o locuință poate proveni de la dispozitivele aflate în stand-by. Fenomenul este un motiv excelent pentru a deconecta aceste „ventuze de energie” atunci când nu le utilizați.

De ce câinii se sperie în timpul unei furtuni?

Potrivit National Geographic, unul din motivele pentru care animalele de companie sunt speriate de furtună este electricitatea statică care se acumulează pe blana lor.

Acest lucru nu numai că îi poate face inconfortabili, dar, pe măsură ce se dezvoltă electricitatea statică, prietenii noștri blănoși pot experimenta și un șoc la atingerea nasului cu obiectele metalice, de parcă s-ar curenta. Nefiind capabili să înțeleagă această schimbare atmosferică, animalele de companie trăiesc un adevărat chin.

Ți-e frică de întuneric?

Firele de electricitate sunt unele dintre zonele predispuse la trăsnete. Chiar dacă liniile de alimentare cu electricitate sunt proiectate cu împământare pentru a proteja conductorii alimentați, ocazional pot exista daune care provoacă pene de curent. Deci, dacă fulgerul nu a fost suficient de înfricoșător pentru tine în timpul unei furtuni, poți fi lăsat în întuneric într-o seară rece de toamnă.