Tu ți-ai comandat deja o tigaie oscilantă pentru bucătăria profesională?

Tigaia este un dispozitiv culinar foarte popular în orice bucătărie care se utilizează în special pentru prăjirea alimentelor. De obicei are o formă rotundă, dar poate fi pătrată, mai rar dreptunghiulară. Poate fi fără mânere, cu un singur mâner sau cu două mânere. Este fabricată din fontă, oțel inoxidabil sau oțel acoperit cu diverse emailuri, aluminiu, ceramică și alte materiale mai moderne. Este livrată de regulă cu un capac (transparent sau opac) realizat din diverse materiale și, uneori, cu un capac tip plasă (sită cu ochiuri mici) care împiedică stropirea cu grăsime sau ulei a zonei din jurul tigăii.

Câteva informații despre tigăi

Din punct de vedere istoric, tigăile au fost inițial fabricate din alte materiale, de exemplu, din argilă sau piatră. Ele se foloseau ca niște tăvi, pentru coacerea pâinii, pentru fripturi diverse.

Multe tigăi moderne au o căptușeală antiaderentă (cel mai adesea politetrafluoretilenă, popular numită teflon) pentru a preveni lipirea alimentelor de tigaie. Printre utilizatori există opinia că o astfel de acoperire împiedică arderea alimentelor. Cu toate acestea, trebuie spus că nu există (încă) o acoperire ideală. Adevărul este că în anumite condiții orice suprafață poate arde mâncarea.

Tigăile sunt folosite atât în bucătăriile personale, cât și în unitățile de alimentație publică.

Cele profesionale sunt dispozitive de încălzire utilizate în unitățile de catering pentru prăjirea pe o suprafață încălzită cu sau fără o cantitate mică de grăsime (dacă grăsimea este conținută în produs sau suprafața de prăjire are un strat de teflon).

Datorită mobilității bolului, modelele de  tigăi basculante electrice devin cea mai bună alegere în unitățile de catering și în multe restaurante din zilele noastre.

Tigaia electrică basculantă are adesea un vas din fontă, care îmbunătățește calitatea preparării oricărui preparat alimentar.

În plus, este echipată cu un mecanism de siguranță care blochează capacul în poziția dorită. Datorită comodității pregătirii produselor alimentare pe care o oferă o tigaie electrică, achiziționarea acesteia este, foarte des, cea mai corectă soluție pentru un restaurant, cafenea sau cantină cu flux mare de consumatori.

Suprafețele de prăjire ale tigăilor pot fi în mod tradițional netede sau ondulate sau cu diverse alte modele în relief. Prăjirea pe o suprafață canelată permite bucătarului să obțină un model specific pe carne sau legume, să economisească grăsimile și să accelereze procesul de gătit.

Tigăile basculante sunt echipate cu un termostat care permite să se mențină temperatura optimă pe suprafața de prăjire.

Unde se poate folosi o tigaie oscilantă electrică?

Tigaia basculantă electrică este concepută pentru tratamentul termic al alimentelor în unitățile de alimentație publică de dimensiune medie sau mare.

Specialiștii în gastronomie atenționează asupra faptului că tigăile electrice nu sunt destinate totuși a fi utilizate pe post de friteuze adânci.

Tigaia oscilantă electrică este proiectată pentru utilizare în încăperi cu condiții climatice controlate artificial.

Tigăile de acest gen se pot realiza în două versiuni: cu o căptușeală realizată din oțel carbon emailat sau din oțel inoxidabil.

Tigăile pentru alimentația publică sunt produse în două tipuri principale:

– creuzet (capacitiv)

– înclinabile (basculante).

Fiecare dintre categoriile de tigăi menționate are propriile sale avantaje și, prin urmare, alegerea modelului depinde de specificul unității HoReCa unde se folosește la gătit și de tipul de feluri de mâncare ce se pregătesc cu ajutorul acestui echipament culinar extrem de productiv.

Tigăile capacitive sunt folosite pentru prăjirea alimentelor în boluri adânci în mod principal, rumenirea legumelor, precum și pentru carne, pește și produse vegetale în unitățile de alimentație publică, atât în ​​mod independent, cât și ca făcând parte integrantă a unor linii tehnologice (tigăi din seriile 700, 800 sau 900).

În tigăile oscilante cu ardere directă elementele de încălzire electrice sunt atașate la un strat material de bază conductiv termic pentru a maximiza coeficientul de transfer de căldură și a încălzi rapid și eficient. Recipientul (bolul) din astfel de tigăi, cel mai adesea dreptunghiular cu colțuri rotunjite, poate avea una sau mai multe zone de încălzire, care permite să se prăjească diferite produse în același timp.

Tigăile capacitive diferă în ceea ce privește capacitatea bolului și mecanismul de basculare (manual sau automat). La modelele cu basculare electrică, acționarea este activată de un buton, iar la cele cu basculare manuală acționarea se face acționând o manetă. Mecanismul de basculare reduce timpul pentru golirea vasului de grăsime reziduală și pentru igienizarea acestui echipament HoReCa de dimensiuni mari.

Capacul tigăii basculante

În partea superioară a tigăii basculante, aceasta este bine închisă cu un capac cu arc, cu mâner și contragreutate. Capacul unor modele poate avea o tavă de scurgere a condensului.

Mecanismul de ridicare a capacului este blocat cu un întrerupător de limită, care asigură pornirea motorului electric pentru a răsturna tava numai atunci, când capacul este ridicat vertical. Când vasul este ridicat, circuitul de alimentare cu energie electrică a elementelor de încălzire este oprit. Pe panoul frontal al tigăii capacitive există o unitate de control (butoane de alimentare, regulator de temperatură, indicator de semnal).

Temperatura de gătire a tigăii basculante

Temperatura suprafeței vasului de prăjit este reglată de obicei în intervalul de la 20/30 la 300 grade Celsius, ceea ce face posibilă utilizarea capacității vaselor de creuzet nu numai pentru prăjire, ci și ca bain-marie. De obicei, dacă temperatura de pe suprafața de lucru a bolului depășește 350 grade Celsius, termostatul de urgență oprește sursa de alimentare a elementelor de încălzire.

Tigaia basculantă cu grosimea fundului de 10-15 mm poate fi realizată din fontă gri cu aditivi de crom și nichel, care reduc coroziunea, sau oțel inoxidabil. Majoritatea tigăilor europene au fundul din oțel inoxidabil sablat. Cu cea mai redusă conductivitate termică și proprietăți antiaderente (în comparație cu bolurile din fontă), cele din inox nu au un efect dăunător asupra corpului uman.

Vrei să comanzi și tu o tigaie basculantă de top? Intră pe site-ul tcromania.com chiar acum!