Susținerea protecției mediului – O prioritate pentru companii

Protecția mediului este astăzi o prioritate globală, fiind premisa pentru un viitor sigur și prosper. La nivel internațional, se urmărește un progres economic și social în contextul protecției mediului. 

Astfel, obiectivul principal al politicilor actuale vizează susținerea dezvoltării durabile, cu focus pe evoluția economică, protecția mediului și creșterea calității vieții. 

Tendințe actuale privind politicile de mediu

De-a lungul timpului, politicile de mediu au suferit modificări ca urmare a evoluției societății. Inițial, acestea vizau rezolvarea unor probleme în ceea ce privește:

  • poluarea atmosferică;
  • contaminarea apei;
  • gestiunea deșeurilor;
  • protejarea spațiilor naturale.

În acel context, politica de mediu punea un accent deosebit pe principiul poluatorul plătește, acesta fiind prioritar în detrimentul celor legate de precauție și prevenire. 

Ulterior, conceptul de dezvoltare sustenabilă a prins din ce în ce mai mult contur, astfel că politicile de mediu cuprindeau numeroase măsuri și acțiuni legate de consumul și producția durabilă. Numeroase planuri de acțiune aveau ca obiective:

  • Actualizarea Regulamentelor privind eticheta ecologică și energetică;
  • Dezvoltarea managementului de mediu;
  • Îmbunătățirea performanței de mediu a companiilor etc.

În prezent, se urmărește includerea politicilor de mediu în cele economice, pe fondul globalizării și al progresului tehnologic. 

Astfel, pentru garantarea unei stabilități în procesul de integrare a politicilor de mediu în cele economice sunt implicate atât autoritatea publică, cât și organizațiile și cetățenii.

Importanța alinierii activității companiilor la cerințele de mediu

Din perspectiva protecției mediului, întreprinderile trebuie să-și alinieze activitatea desfășurată la cerințelor de mediu din România.

În acest context, acestea sunt nevoite să implementeze un management de mediu eficient și benefic, contribuind astfel la o creștere a performanței de mediu la nivel de organizație.

Totodată, există un interes din partea operatorilor economici în ceea ce privește infrastructura modernă de gestionare a deșeurilor, aceasta având un rol cheie în eficientizarea procesului decizional privind managementul deșeurilor.

Companiile trebuie să garanteze că politica de mediu implementată se pliază pe obiectul lor de activitate, astfel încât impactul asupra mediului să fie minimizat. 

În prezent, cei care realizează o activitate economica cu impact asupra mediului efectuează un audit în privința eficienței modului de gestionare a deșeurilor în vederea asigurării respectării tuturor cerințelor de mediu impuse de legislație. 

În esență, auditul de mediu este necesar în:

  • Evaluarea obiectivă a performanțelor oferite în urma managementul implementat;
  • Verificarea proceselor interne ale întreprinderii și a controalelor realizate de instituțiile de mediu autorizate;
  • Identificarea obligațiilor de mediu ce survin din activitatea prestată – spre exemplu,  depunerea unor declaratii AFM la Administrația Fondului de Mediu, raportări APM etc.
  • Verificarea documentelor necesare desfășurării activității, conform cu reglementările legale – autorizații de mediu,  evidența privind gestiunea deșeurilor etc.;
  • Stabilirea modului de colectare selectiv, potrivit tipului de deșeu generat;

 Este de la sine înțeles această inițiativă a agenților economici în contextul legislației care impune monitorizări asupra impactului generat de activitățile desfășurate de aceștia asupra mediului înconjurător.