Spumă poliuretanică şi celelalte materiale propuse pentru izolarea locuinţelor – care este cea mai bună variantă?

Dintre toate materialele necesare pentru izolarea termică a casei, spumă poliuretanică este cea preferată atât de către proprietari, cât şi de specialişti. Lucrările de izolare cu spumă poliuretanică sunt la modă şi foarte rezistente, dar nici celelalte materiale precum vată bazaltică sau polistiren nu sunt mai prejos.

Protejarea resurselor şi reducerea consumului de energie sunt probleme ce preocupa pe oricine în ziua de azi, iar aceste probleme au o singură soluţie: izolaţiile cu spumă poliretanica. Studiile făcute în diferite ţări arată că mare parte din energie merge spre consumul casnic, îndeosebi pentru încălzirea şi răcorirea caselor, fiind şi motivul pentru caer au apărut reglementări europene în ceea ce priveşte eficiența energetică a locuinţelor proprietate personală şi a clădirilor publice.

Ce înseamnă o clădire eficienta energetic?

Pentru a fi eficientă din punct de vedere energetic, o clădire trebuie să nu îşi piardă iarna căldura şi să nu o lase vara să intre. Izolarea termică eficientă, inclusiv lucrările de hidroizolaţii terase sunt recomandate pentru toţi proprietarii. Izolarea termică poate fi făcută atât la exteriorul, cât şi la interiorul casei. În cazul blocurilor de apartamente, se recomandă izolarea la exterior, în timp ce la case, se recomandă şi izolarea podelei, plafonului, podului sau mansardei, pentru că până la 35% din căldura se pierde prin pereţi şi 25% prin acoperiş.

Pe lângă izolare, pentru eficienţa energetică a locuinţelor se recomandă şi înlocuirea ferestrelor clasice, din geam, cu ferestre termopan cu 2 sau 3 straturi de sticlă. Izolarea locuinţei asigura un consum de energie scăzut, dar şi costuri de întreţinere şi facturi mici, evitarea formării mucegaiului, mai mult confort, cât şi reducerea riscului deteriorării casei din cauza umezelii.

Izolarea caselor se poate face atât în faza de construcţie, cât şi ulterior. Există soluţii pentru orice fel de imobil, iar cheltuielile nu sunt foarte mari, investiţia fiind recuperată în timp.

Materiale de izolare – plusuri şi minusuri pentru fiecare

Alegerea materialelor de izolare se va face în funcţie de mai multe criterii, ce ţi de conductivitate, de rezistenţă termică, de densitate, difuzivitate termică şi de rezistenţă la vapori, dar şi de uşurinţă în montare, flexibilitate, rezistență la apă şi gradul de nocivitate pentru sănătate. Cele mai importante materiale de izolare a locuinţelor sunt:

  • vată de sticlă, o vată minerală care se recomandă mai ales în izolaţiile exterioare, fiind una din cele mai folosite  materiale datorită preţului accesibil şi facilității în montaj. Este un material uşor, recomandată pentru casele vechi a căror structura nu este foarte solidă;
  • vată bazaltică este un material de izolare bun, obţinut din rocă naturală vulcanică, cu o rezistenţă bună la foc, având o stabilitate dimensională foarte bună, păstrându-şi forma şi dimensiunile neschimbate indiferent de condiţii;
  • spumă poliuretanică, unul din cele mai eficiente materiale de izolare termică a locuinţei, o izolaţie uşoară, recomandată pentru subsoluri, pardoseli, pereţi, acoperişuri şi trasee;
  • polistirenul, cel mai folosit material de izolare termică a imobilelor graţie preţului accesibil şi montării simple şi uşoare, având o bună permeabilitate la vapori.