Planul de acțiune 5G al Comisiei Europene din 2016 stabilea că țările membre ale Uniunii Europene trebuiau să ofere spectrul de frecvențe joase necesar pentru implementarea rețelei 5G până la data de 30 iunie 2020, iar spectrul de frecvențe medii și înalte până la 31 decembrie 2020. Cu toate acestea, patru dintre țările analizate (România fiind inclusă în acest grup) nu au atribuit încă aceste frecvențe. Celelalte trei state în aceeași situație sunt Polonia, Lituania și Estonia.
În prezent, mai mult de 720.000 de români beneficiază de tehnologia 5G, iar pe viitor, numărul acestora va crește semnificativ. Se estimează că tehnologia 5G va juca un rol crucial în implementarea unor soluții avansate în domenii precum transporturi, energie, securitate și gestionarea deșeurilor, jocuri de noroc. Mulți pasionați de jocuri de noroc, inclusiv cei de la cazinou Mr.Bit așteaptă cu nerăbdare implementarea tehnologiei pentru a avea internet și mai rapid.
În februarie 2015, Comitetul pentru riscuri emergente și noi (SCHEER) a emis un aviz care declara că în urma rezultatelor cercetărilor științifice nu s-au stabilit efecte adverse asupra sănătății dacă expunerea rămâne sub nivelurile stabilite de standardele în vigoare. Pe data de 11 martie 2020, Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP) și-a actualizat recomandările, luând în considerare tehnologia 5G. Aceasta a confirmat valorile limită pentru expunerea la radiațiile neionizante în ceea ce privește lucrătorii și publicul larg pentru frecvențele utilizate în prezent de operatorii de comunicații.
Reprezintă 5G un risc pentru sănătate și mediu?
Potrivit unei cercetări realizate de Deloitte, există divergențe de opinii cu privire la tehnologia avansată 5G. Din acest motiv, sunt necesare studii suplimentare. Discuțiile din cadrul Comitetului Economic și Social European (CESE) au abordat îngrijorările exprimate de organizațiile societății civile cu privire la acest subiect.
Chiar dacă Comisia Europeană a abordat problema securității cibernetice a rețelelor 5G, a acordat mai puțină atenție impactului acestei tehnologii asupra societății și a mediului. În ciuda diferențelor de opinii din comunitatea științifică, există un consens că 5G necesită studii și investigații suplimentare. Este clar că noile frecvențe utilizate de tehnologia 5G vor avea efecte și vor implica forme de interacțiune diferite cu corpul uman, iar acest aspect nu poate fi pus la îndoială.
În 2017, un grup de medici și oameni de știință au lansat o petiție pentru a opri implementarea 5G în UE, invocând riscurile de cancer. Una dintre îngrijorări este că, întrucât 5G este o tehnologie atât de nouă, nu a existat timp suficient pentru a testa în mod corespunzător siguranța și impactul asupra oamenilor, dar și a mediului. De asemenea, există o lipsă de analize științifice cu privire la impactul potențial al zonelor dens concentrate de 5G în orașele populate sau la expunerea cronică la 5G, spun unii experți.
Multe dintre normele aprobate de guvern privind frecvența radio au fost stabilite la sfârșitul anilor 1990 și se bazează pe cercetări limitate. În prezent, unii oameni de știință nu au o claritate legată acest subiect, iar unii continuă să se împotrivească implementării 5G. Până astăzi, peste 3.500 de medici din medicina preventivă și de mediu, toxicologie și din alte specialități cred că tehnologia 5G este dăunătoare, evidențiind principalele riscuri asociate radiațiilor neionizante – cancerul, stresul celular, daunele genetice, problemele de reproducere și tulburările neurologice.
Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS) a remarcat, de asemenea, că în anii 1990 s-au identificat unele studii care sugerau o posibilă corelație între intensitatea câmpurilor electromagnetice (CEM) și un risc crescut de leucemie infantilă, dar această asociere a fost slabă.
Cu toate acestea, în prezent, organizația subliniază că în era telefoanelor mobile, a routerelor wireless, a internetului și a dispozitivelor care utilizează CEM, există îngrijorări cu privire la potențialele legături dintre CEM și efectele adverse asupra sănătății. NIEHS recunoaște necesitatea de a efectua cercetări suplimentare și recomandă promovarea unei educații continue referitoare la metodele practice de reducere a expunerii la CEM.
Cum poți reduce expunerea la câmpurile electromagnetice?
Ține telefonul departe. În momentele în care nu folosești telefonul, pune-l departe de tine. Nu dormi cu telefonul sub pernă sau foarte aproape. Cel mai bine e să-l pui la o distanță de un metru și să deconectezi datele mobile, bluetooth-ul și conexiunea Wi-Fi.
Folosește funcția de difuzor sau căștile. Acest lucru va reduce expunerea la radiofrecvență la nivelul capului. Chiar dacă căștile generează și emit câmpuri, acestea sunt mai reduse ca în cazul telefonului.
Nu purta telefonul în buzunar. Încearcă să porți telefonul într-o geantă sau într-o servietă atunci când ieși în oraș.
Deconectează-te ocazional de la dispozitivele electronice și de la electricitate. Ia-ți o zi de pauză de la electronice sau chiar mai multe zile. Corpul îți va rămâne recunoscător!
Nu sta în apropierea aparatelor. Una dintre cele mai bune modalități de a evita expunerea la CEM în locuința ta este să păstrezi distanța față de aparate.