Izolarea termică a cladirilor a inceput sa fie privita cu din ce in ce mai mult interes de un numar foarte mare de beneficiari, mai ales datorita faptului ca acest proces aduce economii substantiale si ofera confort termic. Izolarea termica se face cu usurinta, nu costa foarte mult, iar daca vrei sa afli si alte detalii despre acest proces de imbunatatire a performantelor termice la nivelul cladirilor, iata cateva detalii edificatoare.
Cu ce se poate realiza izolarea termica a cladirilor?
Una dintre cele mai frecvente intrebari face referire la materialele din care se realizeaza izolatia termica. Exista o multitudine de optiuni din care poti alege materialul cu care vei realiza izolarea, insa specialistii ne recomanda folosirea materialelor moderne, cu rezultate dovedite.
Astfel, in prezent casele se termoizoleaza cu vata minerala cel mai adesea, deoarece acest material prezinta proprietati foarte bune in ceea ce priveste reducerea puntilor termice si a transferului de temperatura din interiorul locuintelor spre exterior.
Vata minerala poate fi de doua tipuri si anume vata minerala bazaltica si vata minerala de sticla. Pe langa vata minerala mai poti opta pentru polistiren extrudat, expandat sau grafitat sau chiar pentru spuma poliuretanica, insa aceasta din urma are costuri destul de mari.
De ce este nevoie de izolare termica?
In cele mai multe din cazuri locuintele sunt realizate din beton sau zidarie de caramida. In prezent se construieste mult si cu elemente din BCA, insa chiar si acestea au nevoie de o izolare corecta a suprafetelor.
Aceste materiale de constructii sunt reci si nu pastreaza o temperatura optima la interior. Din contra chiar, vara aceste materiale pastreaza o caldura puternnica in incinte, iar iarna pastreaza senzatia de racoare.
Confortul termic inseamna insa sa te bucuri de conditii optime, iar acest lucru inseamna utilizarea rationala a resurselor si pastrarea unui climat potrivit in interiorul locuintelor indiferent de sezon.
Astfel, este nevoie de acoperirea puntilor termice pentru a nu mai fi permise astfel schimburile de temperatura cu exteriorul. Puntile termice sunt acele zone ale constructiilor prin care este cel mai posibil ca temperaturile interioare sa se transmita la exterior.
Cele mai cunoscute punti termice sunt placile, fatadele si jonctiunile de pereti, golurile pentru usi si ferestre, dar si zona acoperisului. Aceste zone trebuie izolate complet, astfel incat sa nu mai fie permisa trecerea temperaturii interioare prin zonele care favorizeaza acest proces.
In ce consta izolarea termica?
Izolarea unui element constructiv sau a unei intregi structuri presupune alegerea unui material care sa anvelopeze complet zonele prin care se poate realiza pierderea de temperatura. Materialul se aplica pe intreaga suprafata, cu pregatirea prealabila a substratului, in functie de tipul materialului izolator.
Materialul izolator va functiona ca o bariera care nu va permite trecerea temperaturii spre exteriorul suprafetelor izolate. De asemenea, izolarea nu va permite nici mentinerea umiditatii in structura peretelui. Izoland suprafata sunt reduse problemele care tin de aparitia condensului, ca urmare a vaporilor care intalnesc suprafetele reci si a umidității excesive.
Izolarea termica a cladirilor ajuta si in sensul reducerii facturilor cu intretinerea. Atunci cand suprafetele nu sunt izolate, acestea vor fi intotdeauna reci si vor necesita incalzirea spatiului.
Cata vreme este realizata izolatia, peretii nu vor mai fi reci, camerele nu vor mai fi racoroase, in consecinta nu va mai fi nevoie de suplimentarea incalzirii sau a climatizarii, in vedere obtinerii confortului termic dorit.
Izolarea este asadar o solutie perfecta pentru a creste gradul de confort in interiorul locuintelor, iar acest aspect nu poate fi neglijat. Alege sa iti izolezi locuinta folosind materiale de calitate, care sa iti ofere confort si eficienta energetica.