Implementat ca activitate centrală a unui context extins de norme și standarde referitoare la protecția mediului, controlul de mediu constituie o practică deosebit de importantă pentru a garanta conformitatea activității firmelor cu reglementările legale. Garda de Mediu, în calitate de autoritate competentă, joacă un rol important în acest context, efectuând inspecții periodice și riguroase la sediile entităților economice.
Obiectivul principal al inspectorilor de mediu este să verifice și să asigure conformitatea proceselor operaționale ale agenților economici cu legislația privind protecția mediului. Acest demers implică o analiză detaliată a procedurilor, documentelor și practicilor adoptate de către societăți pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Ce acte sunt supuse verificării în cadrul unui control al Gărzii de Mediu?
Primele documente solicitate în cadrul unui control sunt cele emise de către Agenția pentru Protecția Mediului, reprezentând pilonii de reglementare a activității din punct de vedere mediu.
Aceste documente cheie sunt:
- Autorizația de mediu;
- Viza anuală a autorizației de mediu;
- Autorizația integrată de mediu;
- Acordul de mediu (în situația în care agentul economic este responsabil de anumite proiecte private sau de dezvoltare a unora deja existente).
În esență, Garda de Mediu analizează actele care dovedesc autorizarea activității, pentru a garanta ca aceasta este conformă cu normele de mediu.
După verificarea acestora, inspectorii solicită documentele care atestă respectarea obligațiilor de mediu ce derivă din activitatea desfășurată. Mai mult decât atât, dacă firma generează deșeuri din activitate, atunci intervin și alte aspecte ce necesită a fi supuse controlului.
Printre documentele verificate se numără și:
- Codurile de încadrare a deșeurilor (se verifică dacă deșeurile sunt încadrate corect pe coduri);
- Fișele de caracterizare a deșeurilor;
- Contractele cu operatorii autorizați pentru preluarea deșeurilor generate de activitate;
- Evidenta gestiunii deseurilor (este important ca aceasta să fie actualizată, cu date precise privind tipul și volumul acestora);
- Evidenta actualizată a substanțelor periculoase deținute (inclusiv a recipientelor şi ambalajelor acestora);
- Raportarea anuala a deseurilor, în acord cu cu prevederile Ordonantei de Urgenta 92/2021;
- Programul de prevenire și reducere deșeuri implementat la nivel de companie;
- Actele care dovedesc îndeplinirea obligațiilor către Fondul pentru Mediu etc.
De asemenea, inspectorii de mediu pot solicita și verificarea locației și a echipamentelor deținute de companie pentru desfășurarea activității. Acest demers are ca scop asigurarea că toate aspectele legate de impactul asupra mediului sunt atent examinate, inclusiv infrastructura tehnică utilizată în procesele operaționale ale agenției economice.
În cazul în care nu sunt identificate neconformități, atât în ceea ce privește documentația, cât și în urma verificărilor tehnice pe teren, inspecția va fi considerată un succes pentru agentul economic, confirmând astfel buna sa conduită în conformitate cu cerințele legale și consolidând imaginea sa de operator responsabil față de mediul înconjurător.