Menopauza este un proces biologic natural prin care trec toate femeile. Totuși, încă este considerat un subiect tabu despre care nu se discută foarte deschis. Citește în continuare pentru a afla când apare menopauza, care sunt cauzele sale, ce simptome o caracterizează, cum pot fi gestionate, precum și ce complicații pot apărea.
Prin ce se caracterizează menopauza?
Menopauza reprezintă momentul care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale. Termenul descrie o perioadă plină de schimbări fizice și emoționale prin care trec femeile de 40-50 de ani. Indică sfârșitul anilor de reproducere și are în general cauze naturale.
Femeile se nasc cu ovule depozitate în ovare. Ovarele produc hormoni numiți estrogen și progesteron care controlează atât ovulația, cât și menstruația. Ovulația se referă la perioada în care ovarele eliberează ovulele pentru a fi fecundate. Menopauza are loc când aceste procese se opresc.
Cu toate acestea, unele femei pot trece printr-o menopauză timpurie. Intervenția chirurgicală prin care ovarele sunt îndepărtate, numită ovariectomie, provoacă menopauza imediată. În acest caz, simptomele pot fi severe pentru că modificările hormonale apar brusc, nu pe parcursul mai multor ani. Histerectomia, în schimb, nu cauzează neapărat menopauza. Această operație se referă la extirparea uterului și nu este întotdeauna însoțită de îndepărtarea ovarelor. De aceea, ovarele nu își încetează funcția, însă menstruația dispare.
Alte cauze ale menopauzei includ chimioterapia și radioterapia (tratamente pentru cancer). Totuși, acest lucru nu se întâmplă cu fiecare femeie. Fertilitatea și menstruația pot reveni după chimioterapie, iar radioterapia afectează ovarele doar dacă radiațiile sunt direcționate în această zonă.
De asemenea, un număr mic de femei (aproximativ 1%) poate avea menopauză prematură, adică înainte de 40 de ani. Cauza este insuficiența ovariană primară: incapacitatea ovarelor de a produce niveluri normale de hormoni reproductivi.
Ce simptome are menopauza?
Menopauza naturală este lentă și are 3 etape:
- Perimenopauza: începe cu câțiva ani înainte de menopauză; ovarele produc tot mai puțin estrogen, apoi nu mai eliberează ovule.
- Menopauza: ovarele au încetat complet să elibereze ovule și au trecut 12 luni de la ultima menstruație.
- Postmenopauza: anii de după menopauză; simptomele devin mai ușoare, apoi dispar.
În timpul perimenopauzei, cele mai multe femei experimentează următoarele simptome:
- menstruații neregulate;
- bufeuri;
- uscăciune vaginală;
- frisoane;
- transpirații nocturne;
- probleme de somn;
- creștere în greutate;
- încetinirea metabolismului;
- schimbări de dispoziție;
- uscarea pielii;
- rărirea părului;
- pierderea fermității sânilor (sânii „se lasă” și își pierd din volum).
Când corpul intră în menopauză, mai pot apărea și aceste simptome:
- oboseală;
- depresie;
- dureri de cap;
- dureri articulare și musculare;
- modificări ale libidoului.
Desigur, menopauza e diferită la fiecare femeie. Simptomele durează în jur de 4 ani, iar severitatea lor poate fi mai scăzută sau mai ridicată.
Posibile tratamente
Pentru că menopauza este un proces natural, simptomele dispar de la sine în timp. Există totuși opțiuni de tratament, recomandate în general femeilor care sunt mai afectate de simptome.
- Terapia de substituție hormonală implică un tratament medicamentos care are rolul de a înlocui hormonii pe care corpul nu îi mai produce. Este utilă pentru uscăciunea vaginală și bufeuri. De asemenea, poate întări oasele. Totuși, terapia hormonală poate crește riscul anumitor probleme de sănătate precum cancerul de sân sau boli de inimă. De aceea, medicii recomandă doar doze mici, pe o durată limitată.
- Există și terapie hormonală locală: un gel sau o cremă cu estrogen. Acestea se aplică în vagin pentru a ajuta cu uscăciunea. Se recomandă și utilizarea unui lubrifiant în timpul actului sexual.
- În același timp, multe femei se simt mai bine dacă aduc îmbunătățiri stilului de viață. Lista include:
- exerciții regulate (pentru un somn mai odihnitor și pentru a evita creșterea în greutate);
- masaj, yoga, meditație sau exerciții de respirație (pentru relaxare);
- exerciții Kegel (pentru prevenirea scurgerilor vezicii urinare);
- renunțarea la fumat (pentru scăderea severității bufeurilor);
- limitarea consumului de alcool (pentru reducerea șanselor de apariție a cancerului);
- o viață socială activă (pentru a preveni problemele de memorie și a îmbunătăți starea de spirit).
Complicații ale menopauzei
Pierderea estrogenului este legată de o serie de probleme de sănătate care include:
- osteoporoza;
- boli de inimă;
- risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer;
- pierderea tonusului muscular;
- cataracta sau degenerescența maculară;
- agravarea ridurilor;
- pierderea apetitului sexual, dificultăți în a ajunge la orgasm.
Menopauza este un proces natural pe care fiecare femeie trebuie să îl accepte. Deși simptomele sunt diferite de la individ la individ, e important să te informezi din timp pentru a le putea gestiona. Totodată, ia în considerare opțiunile de tratament existente și discută cu medicul despre posibilele complicații ce pot apărea.
Referințe:
“Menopause – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Accesat la 7 Sept. 2022.
“Menopause.” WebMD, WebMD, 7 Oct. 2002, www.webmd.com/menopause/guide/menopause-basics. Accesat la 7 Sept. 2022.