Multe unități HoReCa de dimensiuni medii și mari dispun deja de camere frigorifice.
O cameră rece este un tip special de instalație personalizată, concepută pentru a conserva diverse produse. Sistemul frigorific de acest tip este format dintr-un compresor, un condensator, evaporatoare și ventilatoare, componente care garantează distribuția corectă a aerului rece în tot spațiul de stocare la rece.
Cunoscut și sub denumirea de depozit frigorific, acesta este echipamentul ideal pentru depozitarea produselor în medii controlate la temperaturi scăzute. Utilizarea unei camere frigorifice este o necesitate pentru unele companii și industrii, precum ar fi cele farmaceutice și agricole, dar și multe firme HoReCa.
Camera de frig este un echipament profesional extrem de adaptabil, cu diferite modele disponibile pe piață.
Ce tipuri de camere frigorifice există?
Există două mari tipuri de camere de răcire utilizate pe scară largă pe piață:
– camerele de refrigerare;
– camere de congelare.
- Camerele reci de depozitare
Aceste instalații sunt cel mai des utilizate pentru a depozita o varietate de alimente congelate, vinuri, flori, medicamente și banane. Sunt realizate din panouri sandwich, a căror grosime pentru izolația termică variază de la 6 la 10 cm. În interiorul camerelor frigorifice de acest tip, temperatura este menținută aproximativ de la +14 grade Celsius la – 25 grade Celsius. Alegerea regimului de temperatură depinde și de tipul de produs.
- Camere pentru congelarea alimentelor
Instalațiile pentru congelarea sau răcirea alimentelor au grosimea panourilor sandwich de la 8 la 12 cm, iar regimul optim de temperatură poate fi menținut în intervalul de la – 25 grade Celsius la – 40 grade Celsius.
Cea mai mare diferență dintre ele constă în temperatura de funcționare și, în consecință, în scopul utilizării acesteia.
Cu toate acestea, la ambele modele este necesar să se acorde atenție depozitării produselor în interior, care uneori sunt introduse deja răcite sau congelate anterior. Această practică servește pentru ca sistemul să atingă eficiența energetică maximă, evitând totodată supraîncărcarea sistemului.
Care sunt asemănările dintre ele?
În ciuda unor scopuri diferite, aceste două tipuri de depozitare frigorifică au aspecte comune, în ceea ce privește conservarea și manipularea. Trebuie aplicate unele măsuri de precauție, indiferent de aplicarea camerei, pentru a-și menține funcționarea viabilă și economică.
De exemplu, majoritatea acestor camere au o înălțime care variază între șapte și nouă metri și, în aceste cazuri, este necesar să folosiți stivuitoare pentru a gestiona mai bine produsele. În camere mai mari este, de asemenea, necesar să se acorde o atenție suplimentară spațiilor dintre mărfuri, astfel încât circulația să nu fie compromisă.
În ambele situații este necesar să se acorde atenție etanșării ușilor și cantității de produse depozitate și spațiului dintre ele. Ușile trebuie închise în permanență, cu excepția cazului în care trec angajații sau mașinile.
În camerele utilizate în unitățile de comerț cu amănuntul mutarea produselor se face de foarte multe ori manual. În acest scenariu, este important să luați măsuri de precauție, astfel încât mișcarea oamenilor să nu compromită performanța instalației frigorifice.
O perdea din PVC poate fi soluția ideală pentru menținerea temperaturilor scăzute în camere cu circulație ridicată a mașinilor și a persoanelor.
Iluminatul intern este, de asemenea, un alt aspect crucial pentru funcționarea în cel mai bun mod posibil. Prin urmare, luminile trebuie să fie stinse, cu excepția cazului în care produsele sunt încărcate sau descărcate.
Ai lucrat vreodată cu o cameră rece? Dacă ești interesat de refrigerarea industrială, sigur îți vor plăcea instalațiile de acest gen pe care le oferă TC Romania Crown Cool!