Care este traditia vascului de Craciun

Craciunul soseste si diferitele festivitati sunt vedete in calendar. Impodobesti un brad de Craciun asta este ceva ce stim cu totii, dar vascul, ce rol are?… Aceste zile sunt speciale pentru traditiile si semnificatia lor, deoarece fiecare sarbatoare sarbatoreste un eveniment istoric. Vascul suspendat este una dintre aceste traditii: este o planta care este inconjurata de mituri si legende inca din secolul al XVII-lea in tarile scandinave, extinzandu-se odata cu trecerea timpului in restul Europei.

Vascul (albumul Viscum) este una dintre cele mai comune plante din case ca element decorativ de Craciun. Dar care este adevaratul sau sens? Ce faci cu vascul de Craciun? Cand ar trebui sa-l pui si poti decora casa cu aceasta planta? Daca doresti sa descoperi care este traditia vascului de Craciun citeste mai jos…

Care este traditia vascului de Craciun

Vascul de Craciun este o legenda de origine scandinava care a inceput sa se raspandeasca in secolul al XVII-lea. Legenda actuala care isi are originea in regiunile scandinave, apare din istoria vascului in cultura celtica. A fost o planta sacra pentru druizi, adica oameni care au apartinut clasei preoteasca din Irlanda, Marea Britanie, Europa celtica, inclusiv nordul Spaniei, si carora li s-au atribuit functii precum vindecarea si ghicitoarea, precum si sa fie profesori si judecatori.

Conform legendei vascului de Craciun, druizii considerau planta de vasc ca fiind magica, deoarece a ramas verde pe tot parcursul anului, precum si continand alte proprietati mistice si vindecatoare. Ei credeau, de asemenea, ca era o planta capabila sa ofere pace, astfel incat sub vasc sa poata fi celebrata o casatorie sau sa fie declarat armistitiul unei batalii.

Deja in secolul al XVIII-lea, semnificatia vascului de Craciun a capatand o semnificatie mai romantica. Populatia scandinava credea ca tinerii, sub planta, nu puteau refuza un sarut, initiind astfel o relatie de dragoste pasionala. Acest gand s-a raspandit in intreaga Europa pana la punctul de a fi privit ca o cerere oficiala de nunta si o predictie a casatoriei stabile cu mari descendenti.

Povestea vascului de Craciun spune ca, dupa taiere, nu ar trebui sa atinga solul. Prin urmare, este de obicei atarnat pe tot parcursul anului in multe case ca simbol al protectiei impotriva furtunilor si problemelor majore.

Cand sa pui vascul

Unde pui vascul pentru norocul ala? Si cand ar trebui sa il pui? Sarutul sub vasc de Craciun ar trebui sa aiba loc, conform traditiei, prin agatarea plantei in pragul unei usi in Ajunul Craciunului. Prin urmare, aceasta zi este cea aleasa sa o puna si, astfel, se crede ca persoana sarutata va putea gasi dragostea si, daca o are deja, o va pastra mult timp.

Astazi, aceasta traditie este mai mult legata de dragoste si avere. Prin urmare, daca incercati sa descifrati ce inseamna vasc de Craciun, vei gasi mai multe referinte legate de povestile de dragoste de astazi, in ciuda faptului ca in trecut planta a fost vazuta ca un remediu vindecator si care a transmis pacea.

Si este ca in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea a fost considerat arfueyu, nume cu care este cunoscut si vascul, ca o planta cu proprietati fantastice crezand ca este o specie unica: radacinile nu au fost niciodata in contact cu pamantul, deoarece creste pe ramurile copacilor.

Cum sa decorezi cu vasc de Craciun

Conform obiceiului, atarna pe usa din fata a casei de Craciun pentru a prinde toate vibratiile rele si faptele negative care se intampla in interiorul casei.

Vascul se pastreaza pe tot parcursul anului agatat, deci face parte din decorarea obisnuita a casei daca doresti sa urmezi aceasta traditie, iar 13 decembrie a anului urmator este ziua in care arde vascul vechi. Focul serveste la eliminarea relelor capturate de planta si se intoarce la vasc proaspat, care trebuie facut cel tarziu in Ajunul Craciunului, 24 decembrie.