Pasionații de gastronomie, și nu numai, sunt permanent în căutarea asocierii perfecte dintre anumite mâncăruri și vinurile potrivite, care să le completeze.
În realitate, nu există o combinație „perfectă” de vinuri și preparate culinare. Totuși, sunt anumite linii directoare de bază care, fie din punct de vedere chimic, fie organic, au sens atunci când alegi vinul corect pe care să îl bei la o anumită mâncare.
Multe dintre aceste „reguli” sunt flexibile și sunt menite să fie adaptate la anumite gusturi, bugete, anotimpuri sau particularități ale fiecărui producător de vin. Deci, chiar dacă nu trebuie să respecți niște reguli „matematice”, cunoașterea câtorva principii de bază te va ajuta să eviți anumite capcane și să iei decizii bune.
Iată 10 principii de care să ții cont când asociezi vinul cu mâncarea!
1.Ce crește împreună, merge împreună
Aceasta poate fi o regulă utilă pentru o asociere de succes între vin și mâncare.
Regiunile geografice care produc mâncăruri iuți, ce au la bază legume coapte, tind, de asemenea, să producă vinuri cu un corp plin, cu buchete extraordinare de fructe și taninuri rafinate.
Gândește-te la sosurile de roșii de un roșu aprins din Italia și la modul în care se „asortează” ele cu vinurile roșii cu tentă de sol vulcanic, cu aciditate care se potrivesc bine cu roșii, ardei, ierburi proaspete, usturoi și alliums.
Pe de altă parte, în zone geografice precum Bordeaux, unde vinurile sunt mai structurate și prezintă note de violetă și iarbă de pădure, mâncărurile din regiune au arome similare, bogate, de pământ. Gândește-te la rața friptă, la cartofii aurii crocanți și la ciupercile morel.
Vinurile de coastă, cum ar fi vinurile albe Muscadet, din regiunea Loarei adiacentă Atlanticului, în Franța, sau Albarinos din RiasBiaxas în Spania, tind să se potrivească excelent cu fructele de mare și mâncărurile locale.
Când ai îndoieli în legătură cu asocierea unei mâncări cu vinul, vezi ce vinuri produc localnicii – aceștia consumă vinurile din regiunea lor și au o inteligență nativă în ceea ce privește combinarea acestora cu preparatele culinare locale.
2.Combate gustul prea iute și condimentat al mâncării cu vinuri dulci
Dacă îți place mâncarea cu multe arome puternice și îndrăznețe, care conțin ardei iute, condimente și arome exotice, ia în considerare vinurile cu o intensitate similară în ceea ce privește parfumul și aromele de fructe. Vinuri precum Riesling, Gewurztraminer și Gamay se potrivesc minunat cu mâncarea thailandeză, iar preparatele din bucătăria vietnameză merg cu un vin Verdelho.
Nu combina niciodată un vin alb strălucitor, citric, super-sec (cum ar fi un Sauvignon blanc) sau un vin roșu cu mult tanin (cum ar fi Nebbiolo) cu alimente picante, deoarece vinurile acestea vor accentua gustul de picant.
Mai mult, aromele mâncărurilor picante și foarte aromate (busuioc thailandez, sos hoisin etc.) vor anihila gustul de fructe și aroma vinurilor delicate, seci. De exemplu, un Chablis, de altfel cu un gust plăcut, va avea poate doar gust de apă cu lămâie dacă este asociat cu Pad Kee Mao.
Mâncarea extrem de picantă și condimentată (precum cea din Asia de Sud-Est, Caraibe, America de Sud) este o oportunitate de a încerca vinuri pe care, până acum, le-ai considerat „prea dulci” sau prea fructate.
3.Mai puțină sare, mai multă grăsime cu taninuri
Taninurile sau compușii găsiți în coaja și sâmburii boabelor de struguri, dau vinului „structura”. Taninurile creează acea senzație subtilă de gură uscată pe care o asociem mai ales cu vinurile roșii.
Anumite vinuri prezintă taninuri într-un mod prea pronunțat, care se poate simți prea puternic. Multe vinuri roșii sunt un pic prea taninice. Adesea, acesta este rezultatul deschiderii unui vin mai devreme decât ar trebui sau doar a naturii strugurilor.
Pentru a contracara acest lucru sau, pur și simplu, pentru a savura un vin cu o cantitate potrivită de tanin, asociază-l cu o mâncare grasă. Această mâncare „acoperă” cerul gurii și aduce echilibru în structura vinului.
Evită alimentele foarte sărate – taninurile tind să facă alimentele sărate să pară mai sărate, iar sarea accentuează alcoolul în vinul roșu, făcându-l în același timp și mai astringent.
Totuși, puțină sare este întotdeauna binevenită. Așadar, acestea sunt motivele pentru care un platou cu brânzeturi și mezeluri se potrivește atât de bine cu un vin Sangiovese.
4. Combină aciditatea
Alimentele bogate în aciditate (salate, muștar, sosuri iuți și supe) au nevoie de vinuri cu un nivel de aciditate cel puțin similar.
Un vin alb fructat și sec poate părea suficient de bun până când este asociat cu stridiile care „înoată” în sos mignonette și, dintr-o dată, ai senzația că bei un vin slab și insipid. Așa că combină un Sauvignon blanc sau un Muscadet cu somonul poșat cu lămâie și ai să vezi cum fiecare se completează mult mai bine.
5. Hidratează-te
Vinul are un gust rău când nu ai băut suficientă apă sau nu ai mâncat suficient în ziua respectivă.
Nu încerca să deguști vinul pe stomacul gol sau când ești deshidratat. Amintește-ți când mănânci preparate sărate sau cele care îți usucă gura, să bei multă apă. Abia după ce ești bine hidratat vinul va avea cu adevărat gust.
6. Combină mâncarea cremoasă cu un vin crocant
O altă combinație bună se referă la alegerea unui vin crocant care să „taie” gustul unei mâncări pe bază de cremă. Termenul de vin „crocant” se referă la caracterul răcoritor al unui vin, care se datorează acidității sale.
Să luăm exemplul unui preparat culinar pe bază de brânză cremoasă. Un vin spumant sau un Sauvignon Blanc pot reduce acel gust cremos și pot scoate cele mai bune arome atât din preparatul culinar cât și din vin.
7. Combină mâncarea cremoasă cu un vin cremos
Vinuri cremoase, precum Chardonnay sau Viognier merg foarte bine cu sosuri pe bază de cremă (paste sau carne de pasăre) sau cu o brânză cremoasă.
8. Ține cont de sos
Nu te limita la regulile clasice care spun că „vinul alb merge cu pește” și „vinul roșu merge cu carnea”. Ține cont de aroma și corpul unui sos, deoarece acesta poate avea un impact asupra vinului ales.
Idei de asociere:
un vin Pinot Noir + somon cu crema de ciuperci;
un vin Zinfandel + coaste de porc la grătar;
un vin Chianti + paste cu sos pe bază de roșii.
9. Ai grijă la preparatele cu ciocolată
Se spune că „ciocolata ucide aproape orice” când vine vorba de vinuri. Sfatul nostru este să stai departe de vinurile seci și să mergi direct pe un vin roșu dulce.
Un vin Madiran cu un nivel ridicat de tanini (un vin din sud-vestul Franței) sau un vin Grenache pentru desert sunt alegeri bune.
Un vin ușor spumant, cum este Moscato d’Asti este, de asemenea, o alegere bună. Dulceața din struguri și bulele fine tăie gustul bogat al ciocolatei.
10. Bea ce îți place
Aceasta este poate regula de bază. Dacă ai auzit că vinul Syrah merge perfect cu friptură au poivre, dar tu DETEȘTI Syrah-ul și vinurile roșii cu note de piper, nu le bea.
Indiferent ce îți spun specialiștii nu bea un vin care nu îți place, indiferent dacă el se potrivește (teoretic) cu preparatul pe care îl mănânci!