Utilajele sunt investitii serioase pe care le achizitionezi in scopul de a-ti face munca mai usoara si eficienta cat mai mult timp. Pentru asta este necesar sa previi in timp util orice defectiune. De exemplu, tractorul este unul dintre cele mai des utilizate utilaje si tocmai de aceea, buna functionare depinde in mare parte de o intretinere corecta. Suprafetele mari de pamant nu pot fi lucrate fara tractor, de aceea, orice defectiune iti blocheaza munca si te face sa pierzi bani si timp.
Iata cateva sfaturi de baza pentru ca tractorul tau sa evite incidentele in timpul functionarii:
-
Verificarea periodica a fluidelor
Schimba uleiul de motor conform manualului de utilizare a tractorului sau la fiecare 6 luni pentru a nu risca defectiuni majore. Foloseste doar ulei de motor de calitate. De asemenea, verifica in mod regulat si lichidul de transmisie, lichidul de racire din radiator, intrucat scurgerile de lichide anticipeaza probleme serioase. Apeleaza la un mecanic de indata ce ai observat astfel de scurgeri.
-
Presiunea anvelopelor trebuie verificata
Presiunea scazuta la roti accelereaza gradul de uzura al anvelopelor, reduce durata de viata a acestora si in plus, genereaza un consum mai mare de combustibil. Presiunea potrivita a anvelopelor este specificata in manualul de utilizare a tractorului. Mai mult, ajusteaza nivelul acesta de presiune in functie de activitatea pe care o derulezi.
-
Depozitarea corecta a utilzajului
Durata de viata mai lunga tine si de modul in care pastrezi utilajul. Cauta un spatiu in care sa il depozitezi, astfel incat sa il feresti tenperaturi extreme sau intemperii. De exemplu, un garaj sau un hambar sunt cateva solutii cel putin provizorii pentru a proteja sistemul de esapament sau diverse alte componente esentiale.
-
Evita suprasolicitarea motorului
Tractorul supraincarcat pune presiune pe motor care ar putea fi depasit si ar putea astfel sa se defecteze sau chiar sa produca un accident.
-
Curatarea si intretinerea corespunzatoare a tractorului
Desi aceasta operatiune nu se incadreaza in prioritatile agricultorilor este totusi esentiala pentru functionarea sa la capacitatea optima. Curatarea murdariei, eliminarea impuritatilor, a reziduurilor, verificarea unor piese de schimb agricole, scad riscul de producere a unor blocaje sau de defectare a componentelor. In timpul curatarii tractorului poti depista nereguli si poti repara defectiuni minore, inainte sa se agraveze.
Tractoarele sunt cea mai productiva metoda de a-ti scade costurile, a castiga timp si de a economisi efort atunci cand lucrezi in industria agricola. Tractoarele sunt renumite pentru durabilitatea lor, insa trebuie sa ai mare grija la cum il intretii, iar inspectia ar trebui facuta sub supravegherea cuiva care se pricepe. Micile nereguli pot sa scape de ochii cuiva fara experienta, fapt care te poate face sa pierzi mult timp pana il readuci la stadiul de functionare de la inceput.