Reducerea costurilor cu energia este un subiect fierbinte în această perioadă. Utilizarea centralelor solare de rețea proprii sunt ideale din acest punct de vedere. În zilele însorite, astfel de stații pot acoperi majoritatea nevoilor întreprinderii de energie electrică, respectiv, consumul din rețeaua generală este redus.
Cum a decis holdingul Carmistin ca să treacă la energia verde
Carmistin pășește cu încredere în viitor chiar și în acest context economic foarte dificil prin semnarea unui contract de instalarea a nu mai puțin de 10.500 de panouri fotovoltaice care vor fi amplasate în 18 unități.
Centralele fotovoltaice pentru holdingul lui Iustin Paraschiv vor fi proiectate și construite de Simtel Team in cadrul a 18 locații care aparțin Grupului Carmistin. Acestea vor avea o putere instalată de 4,5 MWp, aproximativ 10.500 panouri fotovoltaice.
Doar în primul an de funcționare, energia produsă va fi de 5.400.000 KWh și va permite companiilor Carmistin ca să se reducă emisiile de dioxid de carbon in atmosferă cu aproximativ 3.300 tone pe an. Simtel Team este listata pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021 și în prezent compania are o capitalizare de piață de aproximativ 160 milioane de lei.
Complexul agroindustrial modern are nevoie de noi instrumente de analiză mobile și accesibile pentru echipa de management pentru a răspunde provocărilor moderne ale mediului extern, pentru a înțelege impactul acestuia, pentru a reforma strategia, modelul de afaceri și procesele.
Asigurarea dezvoltării durabile a complexului agroindustrial se bazează pe implementarea misiunii sale multifuncționale în ansamblu, precum și pe armonizarea principalelor componente (economice, sociale și de mediu).
Formularea și implementarea paradigmei dezvoltării durabile în modelul de afaceri al companiilor care activează în sectorul agroalimentar contribuie la depășirea crizei de mediu, reducerea impactului antropic asupra mediului, crearea condițiilor pentru bunăstarea socio-economică a populației, dezvoltarea economică și creșterea nivelului de competitivitate a producătorilor agricoli.
Conceptul de dezvoltare durabilă are o importanță excepțională pentru funcționarea eficientă a complexului agroindustrial, atât în întreaga economie națională, cât și în anumite regiuni. Mai mulți factori importanți contribuie la aceasta:
1) producătorii agricoli sunt unul dintre principalii consumatori de resurse naturale;
2) complexul agroindustrial joacă un rol important în asigurarea interacțiunii dintre dezvoltarea societății și mediul extern;
3) sectorul agricol este multifuncțional: include producția de produse alimentare (sunt satisfăcute nevoile prioritare ale societății), precum și producția de produse nealimentare (înlocuind resursele naturale neregenerabile);
4) complexul agroindustrial aduce o contribuție semnificativă inclusiv la viabilitatea zonelor rurale.
Concentrarea strategică a firmelor din agrobusiness asupra atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă actualizează problema găsirii de noi instrumente și mecanisme eficiente axate pe sprijinirea și dezvoltarea avantajelor lor competitive.
Obiectivele cheie ale dezvoltării durabile a complexului agroindustrial sunt:
- asigurarea utilizării raționale a potențialului resurselor naturale existente, luând în considerare oportunitățile promițătoare care stau la baza componentei economice;
- reducerea impactului distructiv al externalităților de mediu asupra mediului și a zonelor agricole (componenta de mediu);
- componenta socială este garantată de creşterea nivelului ocupării forţei de muncă, a veniturilor entităţilor economice din complexul agroindustrial; de asemenea, este importantă implicarea în procesul de răspândire a ideilor de dezvoltare durabilă și formarea conștientizării participării entităților individuale de afaceri pentru a asigura dezvoltarea durabilă a întregului complex agroindustrial al regiunii și al țării în ansamblu.
Agricultura este un partener foarte promițător pentru implementarea energiei verzi. În primul rând, deoarece se dezvoltă activ și, în al doilea rând, folosește din ce în ce mai mult tehnologii inovatoare.
Acest domeniu de activitate tinde tot mai mult să nu mai fie unul conservator, ci unul dintre cele mai dinamice și deschise la schimbări pozitive în cadrul economiei. În plus, agricultura are un potențial uriaș de utilizare a energiei solare inclusiv în complexele agroindustrial autohtone.