Aronia melanocarpa este un fruct foarte apreciat la momentul actual în întreaga lume, deşi în România a fost introdus destul de recent şi se cultivă pe suprafeţe mai de pământ, în zone nepoluate. Aronia melanocarpa este un fruct adus în secolul XX în Europa, cultivat în România, în satul Charlottenburg, într-o zonă departe de agitaţia urbană, în aer liber, în pământ fără pesticide, pe o plantaţie deosebită.
Din aceste fructe se obţin numeroase produse şi preparate vândute sub formă de suc, gem, dulceaţă sau chiar în forma lor proaspătă, uscată sau congelată. Aronia este cunoscută pentru proprietăţile extraordinare pe care le are, pentru antioxidanţii, vitaminele şi mineralele care revitalizează instant, dar şi pentru că poate fi consumată de diabetici şi este recomandata de către specialişti celor care suferă de boli de inimă.
Cum consumi aronia astfel încât să te bucuri pe deplin de beneficiile ei?
Fructele de aronia pot fi consumate în mai multe feluri, atât proaspete, congelate sau uscate, sub formă de suc, de gem sau în alte forme, astfel încât consumatorii să se bucure de proprietăţile antioxidante şi de toate vitaminele din aceste fructe. Fiind în topul celor mai cunoscute fructe bogate in proteine, aronia melanocarpa se recomandă pacienţilor de toate vârstele şi categoriile sociale.
Sucul de aronia se bea în cure de câte 3-6 luni astfel: se bea 100 ml de suc pe zi după una din mesele principale ale zilei, fiind recomandat cardiacilor sau celor care sunt predispuşi să dezvolte boli de inimă.
Tot pentru o cură de aronia se consumă de trei ori pe zi fructe proaspete, cu jumătate de oră înainte de masă. De la aronia pot fi consumate şi frunzele sub formă de ceai din frunze uscate sau chiar proaspete. Ceaiul din frunze de aronia are un efect energizant şi se poate prepara cu lămâie şi miere.
Se mai pot consuma şi fructe de aronia deshidratate, câte 20 de grame pe zi, ca şi gustare înainte de mese, care se adăugă fie în cereale fie în iaurt. Nu în ultimul rând, se recomandă consumul de dulceaţă de aronia, în clătite, pe pâine wasa sau pe pâine normală, pe waffles sau sub alte forme chiar şi de către diabetici.
Puterea antioxidanţilor din Aronia
Fiind fructe bogate în antioxidanţi, aronia depăşesc cu mult afinele, zmeură, murele, fructele de acai, fructele goji şi merişoarele. Aceste fructe absorb rapid radicalii liberi din corp şi anihilează efectele negative pe care le pot avea asupra organismului.
De asemenea, aceste fructe conţin polifenoli, antocianine şi flavonoide, foarte importante substanţe pentru dezvoltarea organismului. Fiind o sursă bogată de minerale şi de vitamine, fructele de aronia conţin vitamina C, folati, niacina, vitamina B1, B2, B6, K, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier şi sodiu.
Fiind att de bogate în antioxidanţi, fructele de aronia sunt recomandate în afecţiuni precum infecţii urinare, afecţiuni cardiace, gripă şi răceala, în boli de ficat şi de stomac, dar şi în afecţiuni precum obezitatea, boala arterială coronariană.