Odată ce devii părinte, somnul va deveni cea mai mare obsesie a ta. Atât somnul bebelușului, cât și somnul tău. Nimic nu te poate pregăti pentru epuizarea provocată de îngrijirea unui nou-născut.
Cu toate acestea, aflarea mai multor detalii despre somnul bebelușului tău te poate ajuta să faci față oboselii, sau cel puțin să înțelegi că nu va dura la nesfârșit.
Iată câteva lucruri interesante despre somnul bebelușilor care te-ar putea ajuta să gestionezi mai bine acest capitol din viața de proaspătă mămică.
Ciclurile de somn ale bebelușilor sunt diferite
Ciclurile de somn ale adulților sunt mai lungi, dar ciclul de somn al unui bebeluș va dura mai puțin de o oră. Aceștia au modele de somn diferite de adulți.
Pe măsură ce bebelușul crește, tiparele sale de somn vor evolua și va adapta în cele din urmă tiparelor tale de somn.
Bebelușii trec de la faza REM a somnului la somnul profund la fiecare 50-60 de minute. Ei au tendința de a se trezi în timpul fazei REM, iar unii bebeluși reușesc să adoarmă din nou fără ajutor, în timp ce alții au nevoie de alinare. Dacă te afli în apropierea bebelușului în această perioadă, îl poți ajuta să facă tranziția înapoi la o stare de somn profund fără să se trezească.
Dacă are ochii închiși, nu înseamnă că bebelușul a și adormit
Este adevărat că bebelușii își petrec majoritatea timpului dormind. Nou-născuții dorm între 16 și 19 ore pe zi. Însă atunci când observi mișcări ale pleoapelor, când corpul are o poziție ușor încordată și când respirația este neregulată înseamnă că bebelușul este încă în faza REM.
Asigură-te că bebelușul tău are un somn adânc pentru a crește șansele ca el să nu se trezească atunci când îl așezi în pătuț.
Trezirile nocturne sunt importante
Somnul „iepuresc” al bebelușilor are de fapt o semnificație. În primele luni, acesta permite foamei să trezească bebelușul, care va cere de mâncare atunci când are nevoie. Astfel că, dacă te întrebi cat lapte praf mananca un bebe pe timpul nopții sau cât trebuie să stea la sân, află că el va ști exact cât are nevoie pentru a se sătura și a-și continua somnul.
La fiecare oră, bebelușul tău trece printr-o fază de somn ușor. În timpul acestei perioade de tranziție, el este vulnerabil la trezirile nocturne. Dacă bebelușul experimentează senzații de foame în această perioadă, se poate trezi.
Astfel, faptul că te poate alerta că îi este foame, că îi este prea cald sau că are dureri este o abilitate de supraviețuire.
Somnul este strâns legat de dezvoltarea bebelușului
Perioada de somn ușor, cunoscută și sub numele de faza REM, ajută creierul să se dezvolte, împiedicându-l să se odihnească. În timpul somnului REM, fluxul de sânge către creier crește, iar organismul mărește producția anumitor proteine nervoase care promovează activitatea cerebrală. Se consideră că somnul este cheia pentru a permite dezvoltarea adecvată a creierului bebelușilor.
Întunericul are semnificație
Nou-născuții nu disting noaptea de zi, așa că este posibil să te trezești de câteva ori în timpul nopții în primele săptămâni.
Lumina naturală și evitarea luminilor puternice pe timp de noapte îl vor ajuta pe bebeluș să facă distincția între zi și noapte. Mai târziu, va ajuta, de asemenea, la reglarea producției de melatonină, hormonul care induce somnul.
Până la vârsta de patru luni, bebelușul va dormi între 12 și 14 ore pe zi, cu perioade mai lungi de somn pe timp de noapte. Totuși, este puțin probabil să doarmă tot timpul și probabil că se va trezi de cel puțin una sau două ori în timpul nopții.
Mâncarea solidă nu va face ca bebelușul să doarmă toată noaptea
Lăsând la o parte faptul că „a dormi toată noaptea” poate fi descris diferit în funcție de persoana cu care vorbești, unul dintre primele sfaturi pe care le vei primi în legătură cu acest subiect va fi să introduci în meniu mâncare solidă.
De exemplu, ți se poate recomanda să adaugi făină de orez în biberon înainte de somn. Alții spun că trei mese pe zi vor face ca bebelușul să doarmă mai bine. Însă lucrurile nu funcționează chiar așa.
De fapt, cu cât bebelușul tău doarme mai bine ziua, cu atât mai bine va dormi noaptea și nu are neapărat legătură cu alimentația. Un bebeluș prea obosit nu va dormi bine și vei descoperi că este mult mai bine, în general, să fie bine odihnit.
Rutina de somn funcționează
Chiar și bebelușii foarte mici răspund pozitiv unei rutine simple de somn: o perioadă de relaxare, urmată de o baie și o poveste de noapte bună reprezintă un exemplu excelent al rutinei de somn. Păstreaz-o simplă, respectă aceeași ordine în fiecare zi și vei observa rezultatele cât de curând.
De asemenea, nu are rost să încerci să privezi bebelușul de somn în timpul zilei pentru a-l face să doarmă mai bine noaptea – un bebeluș care este odihnit va adormi mai ușor și va dormi mai bine noaptea.
În concluzie, odată cu venirea pe lume a bebelușului vei observa că subiectul somnului capătă din ce în ce mai multă importanță pentru tine. Pe măsură ce copilul va crește îți dai seama că știi mai multe despre somn decât ți-ai fi imaginat vreodată.
Sursă foto: Shutterstock.com